Chilli con carne

Chilli con carne

Fot. Menmagazine

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego mielonego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta cynamonu
  • 3 łyżki siekanej kolendty
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, a następnie wrzucamy cebulę, czosnek i przyprawy, dodajemy mięso, rozdrabniamy na mniejsze kawałki i smażymy około 8 minut. Gdy mięso się zetnie, wrzucamy kukurydzę, fasolę oraz pomidory. Całość dusimy pod przykryciem 35 minut, pamiętając o kilkukrotnym mieszaniu. Przed podaniem posypujemy kolendrą. Chilli con carne najlepiej podawać z ulubionym pieczywem lub ryżem.

Smacznego!