Składniki:
- 400 g wołowiny
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki musztardy
- łyżeczka ostrej papryki w proszku
- łyżeczka słodkiej papryki
- 3 łyżki siekanej natki pietruszki
- 1 żółtko
- sól
- pieprz
Do podania:
- cebula
- smażony boczek
- pomidor
- kilka listków sałaty
- cheddar
- ogórek kiszony
- sos pomidorowy lub ketchup
- majonez
- bułki do hamburgerów
Przygotowanie:
Mięso rozdrabniamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, musztardą, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawami do smaku, a na końcu dodajemy żółtko i formujemy kotlety o średniej wielkości. Patelnię grillową rozgrzewamy, każdego burgera posypujemy z jednej strony solą i smażymy przez 3 minuty (smażymy posoloną stroną do patelni, aby mięso nie puściło soków). Podobnie postępujemy z drugą stroną. W międzyczasie bułki przekrajamy na pół, smarujemy cienko masłem i podpiekamy w piekarniku do złocistego koloru. Liście sałaty układamy na dolnej połowie bułki, kładziemy usmażonego kotleta, boczek, plaster sera, krążki cebuli oraz plastry kiszonego ogórka i pomidora. Całość przykrywamy drugą połową bułki, podajemy z majonezem, sosem pomidorowym i frytkami.
Smacznego!