Domowe burgery

Domowe burgery

Fot. Menmagazine

Składniki:

  • 400 g wołowiny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 1 żółtko
  • sól
  • pieprz

Do podania:

  • cebula
  • smażony boczek
  • pomidor
  • kilka listków sałaty
  • cheddar
  • ogórek kiszony
  • sos pomidorowy lub ketchup
  • majonez
  • bułki do hamburgerów

Przygotowanie:

Mięso rozdrabniamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, musztardą, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawami do smaku,  a na końcu dodajemy żółtko i formujemy kotlety o średniej wielkości. Patelnię grillową rozgrzewamy, każdego burgera posypujemy z jednej strony solą i smażymy przez 3 minuty (smażymy posoloną stroną do patelni, aby mięso nie puściło soków). Podobnie postępujemy z drugą stroną. W międzyczasie bułki przekrajamy na pół, smarujemy cienko masłem i podpiekamy w piekarniku do złocistego koloru. Liście sałaty układamy na dolnej połowie bułki, kładziemy usmażonego kotleta, boczek, plaster sera, krążki cebuli oraz plastry kiszonego ogórka i pomidora. Całość przykrywamy drugą połową bułki, podajemy z majonezem, sosem pomidorowym i frytkami.

Smacznego!