Frittata z szynką i serem

Frittata z szynką i serem

Fot. Menmagazine

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3 łyżki mleka
  • 100 g szynki lub boczku
  • 100 g szpinaku
  • 1/2 cebuli
  • 4 plastry żółtego sera
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Cebulę myjemy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, szpinak oraz szynkę. Całość smażymy około 2 minut, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. W misce roztrzepujemy jajka wraz z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem, przelewamy do naczynia. Na wierzchu układamy plastry żółtego sera. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, masę zapiekamy przez 25 minut do całkowitego ścięcia się jajek. Frittata najlepiej smakuje z ciepłym, chrupiącym tostem lub grzanką.

Smacznego!