Kanapki z szarpaną wieprzowiną

Kanapki z szarpaną wieprzowiną

Fot. Menmagazine

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 ml ciemnego piwa
  • sól
  • pieprz

Dodatki:

  • 4 bułki
  • 200 g tartej czerwonej kapusty
  • garść endywii
  • masło
  • 1 czerwona cebula
  • ulubiona musztarda

Przygotowanie:

Mięso myjemy, osuszamy, smarujemy oliwą z oliwek, dodajemy przyprawy, sól, pieprz, a następnie zalewamy piwem. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny do przegryzienia. Łopatkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 10 godzin w temperaturze 90 stopni. W tym czasie nie otwieramy piekarnika. Po upieczeniu mięso studzimy, a następnie za pomocą widelca rozdzielamy mięso tworząc cienkie włókna. Bułki smarujemy masłem, układamy sałatę, mięso, smarujemy musztardą, ponownie kładziemy sałatę, cebulę, przykrywamy.

Smacznego!