Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 500 ml ciemnego piwa
- sól
- pieprz
Dodatki:
- 4 bułki
- 200 g tartej czerwonej kapusty
- garść endywii
- masło
- 1 czerwona cebula
- ulubiona musztarda
Przygotowanie:
Mięso myjemy, osuszamy, smarujemy oliwą z oliwek, dodajemy przyprawy, sól, pieprz, a następnie zalewamy piwem. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny do przegryzienia. Łopatkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 10 godzin w temperaturze 90 stopni. W tym czasie nie otwieramy piekarnika. Po upieczeniu mięso studzimy, a następnie za pomocą widelca rozdzielamy mięso tworząc cienkie włókna. Bułki smarujemy masłem, układamy sałatę, mięso, smarujemy musztardą, ponownie kładziemy sałatę, cebulę, przykrywamy.
Smacznego!