Kasza jaglana z wołowiną i warzywami

Kasza jaglana z wołowiną i warzywami

Fot. Menmagazine

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 300 g wołowiny
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 chilli
  • garść pomidorków cherry
  • 100 ml warzywnego bulionu
  • 100 g kukurydzy
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Kaszę płuczemy w zimnej wodzie i odcedzamy, aby pozbyć się goryczki. Gotujemy w osolonej wodzie pod przykryciem i na niewielkim gazie przez 20 minut. W międzyczasie myjemy warzywa i kroimy w kostkę, a cebulę z czosnkiem drobno siekamy. Mięso myjemy i kroimy w podłużne paski. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem, dodajemy chilli oraz mięso i smażmy przez około 6 minut, a następnie podlewamy bulionem, dodajemy pozostałe warzywa, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość dusimy przez 20 minut, po tym czasie całość mieszamy z ugotowaną kaszą jaglaną.

Smacznego!