Składniki:
- 200 g kaszy jaglanej
- 300 g wołowiny
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 chilli
- garść pomidorków cherry
- 100 ml warzywnego bulionu
- 100 g kukurydzy
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Kaszę płuczemy w zimnej wodzie i odcedzamy, aby pozbyć się goryczki. Gotujemy w osolonej wodzie pod przykryciem i na niewielkim gazie przez 20 minut. W międzyczasie myjemy warzywa i kroimy w kostkę, a cebulę z czosnkiem drobno siekamy. Mięso myjemy i kroimy w podłużne paski. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem, dodajemy chilli oraz mięso i smażmy przez około 6 minut, a następnie podlewamy bulionem, dodajemy pozostałe warzywa, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość dusimy przez 20 minut, po tym czasie całość mieszamy z ugotowaną kaszą jaglaną.
Smacznego!