Kurczak w sosie cytrynowym

Kurczak w sosie cytrynowym

Fot. Menmagazine

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 cytryna
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • szczypta kurkumy
  • garść siekanej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, smarujemy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Cytrynę myjemy, wyciskamy z niej sok, skórkę zalewamy wrzątkiem, a następnie kroimy w paski. Czosnek obieramy, myjemy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso przez około 6 minut z każdej strony, po tym czasie dodajemy sok i skórkę z cytryny, czosnek i wlewamy śmietankę. Całość dusimy przez 5 minut, doprawiamy solą, pieprzem do smaku. Przed podaniem dekorujemy plastrami cytryny i posypujemy natką pietruszki.

Smacznego!