Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 cytryna
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml śmietanki kremówki
- szczypta kurkumy
- garść siekanej natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, smarujemy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Cytrynę myjemy, wyciskamy z niej sok, skórkę zalewamy wrzątkiem, a następnie kroimy w paski. Czosnek obieramy, myjemy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso przez około 6 minut z każdej strony, po tym czasie dodajemy sok i skórkę z cytryny, czosnek i wlewamy śmietankę. Całość dusimy przez 5 minut, doprawiamy solą, pieprzem do smaku. Przed podaniem dekorujemy plastrami cytryny i posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!