Pieczona golonka w piwie

Pieczona golonka w piwie

Fot. Menmagazine

Składniki:

  • 2 golonki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml ciemnego piwa typu Porter
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/2 łyżki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżki majeranku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Glonki myjemy, osuszamy wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą do całkowitego ich przykrycia, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy przez 2 godziny. W międzyczasie warzywa myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do gotujących się golonek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, gotujemy przez kolejną godzinę. Po tym czasie wyjmujemy mięso, przekładamy do naczynia żaroodpornego. W miseczce mieszamy piwo z majerankiem, słodką papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tak przygotowaną marynatą zalewamy golonki i pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Smacznego!