Składniki:
- 2 golonki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml ciemnego piwa typu Porter
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 łyżki słodkiej papryki
- 1/2 łyżki majeranku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Glonki myjemy, osuszamy wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą do całkowitego ich przykrycia, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy przez 2 godziny. W międzyczasie warzywa myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do gotujących się golonek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, gotujemy przez kolejną godzinę. Po tym czasie wyjmujemy mięso, przekładamy do naczynia żaroodpornego. W miseczce mieszamy piwo z majerankiem, słodką papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, tak przygotowaną marynatą zalewamy golonki i pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Smacznego!