Składniki:
- 1 duży dzwonek łososia
- garść pomidorków cherry
- pęczek natki pietruszki
- pęczek szczypiorku
- łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sok z połowy cytryny
- 2 plastry cytryny
- sól
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Łososia dokładnie myjemy i osuszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy suszonymi ziołami, solą i pieprzem, dodatkowo możemy polać niewielką ilością oliwy z oliwek. Na wierz układamy cienkie plastry cytryny. Rybę pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Uważajmy, aby nie przekroczyć tego czasu, ponieważ łosoś będzie wysuszony. Rybę podajemy z pomidorkami, siekanym szczypiorkiem i natką pietruszki, a dodatkowo jeszcze z pieczonymi ziemniakami lub gotowanym ryżem.
Smacznego!