Pieczony łosoś z ziołami

Pieczony łosoś z ziołami

Fot. Menmagazine

Składniki:

  • 1 duży dzwonek łososia
  • garść pomidorków cherry
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sok z połowy cytryny
  • 2 plastry cytryny
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Łososia dokładnie myjemy i osuszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy suszonymi ziołami, solą i pieprzem, dodatkowo możemy polać niewielką ilością oliwy z oliwek. Na wierz układamy cienkie plastry cytryny. Rybę pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Uważajmy, aby nie przekroczyć tego czasu, ponieważ łosoś będzie wysuszony. Rybę podajemy z pomidorkami, siekanym szczypiorkiem i natką pietruszki, a dodatkowo jeszcze z pieczonymi ziemniakami lub gotowanym ryżem.

Smacznego!