Quesadillas z kurczakiem i serem

Quesadillas z kurczakiem i serem

Fot. Menmagazine

Składniki:

  • 4 pszenne tortille
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 żółta papryka
  • 1 papryczka chilli
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 awokado
  • 1 limonka
  • 150 g tartego żółtego sera
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pęczek kolendry
  • łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i dodajemy oliwę z oliwek i sok z połowy limonki. Na rozgrzanej patelni smażymy kurczaka do złocistego koloru.

W międzyczasie myjemy i osuszamy paprykę. Żółtą paprykę kroimy w kostkę, a papryczkę chilli siekamy w cienkie plastry, podobnie postępujemy z cebulą. Awokado obieramy, usuwamy pestkę i rozgniatamy widelcem, skrapiamy sokiem z połowy limonki i przyprawiamy do smaku. Kolendrę myjemy, osuszamy, a następnie siekamy.

Placki tortilli smarujemy awokado, układamy na nich paprykę, cebulę, kurczaka, posypujemy serem i kolendrą, a następnie przykrywamy drugą tortillą.

Quesadillas pieczemy w 180 stopniach przez 3-4 minuty do roztopienia sera. Przed podaniem kroimy na trójkątne kawałki.

Smacznego!