Składniki:
- 4 pszenne tortille
- 1 pierś z kurczaka
- 1 żółta papryka
- 1 papryczka chilli
- 1 mała czerwona cebula
- 1 awokado
- 1 limonka
- 150 g tartego żółtego sera
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pęczek kolendry
- łyżeczka ostrej papryki w proszku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i dodajemy oliwę z oliwek i sok z połowy limonki. Na rozgrzanej patelni smażymy kurczaka do złocistego koloru.
W międzyczasie myjemy i osuszamy paprykę. Żółtą paprykę kroimy w kostkę, a papryczkę chilli siekamy w cienkie plastry, podobnie postępujemy z cebulą. Awokado obieramy, usuwamy pestkę i rozgniatamy widelcem, skrapiamy sokiem z połowy limonki i przyprawiamy do smaku. Kolendrę myjemy, osuszamy, a następnie siekamy.
Placki tortilli smarujemy awokado, układamy na nich paprykę, cebulę, kurczaka, posypujemy serem i kolendrą, a następnie przykrywamy drugą tortillą.
Quesadillas pieczemy w 180 stopniach przez 3-4 minuty do roztopienia sera. Przed podaniem kroimy na trójkątne kawałki.
Smacznego!