Stek z pesto z koperku

Stek z pesto z koperku

Fot. MenMagazine

Składniki:
  • 1 kg rostbefu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • 1/2 cytryny

Składniki na pesto z koperku:

  • 2 pęczki zielonego koperku
  • 3 łyżki pokruszonego sera pecorino
  • 2 czubate łyżki migdałów
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Zaczynamy oczywiście od dokładnego umycia mięsa pod bieżącą wodą. Z mięsa wycinamy kości. Następnie mięso przykrywamy folią i rozbijamy je tłuczkiem na grubość około 3 centymetrów. Rostbef nacieramy przyprawami,sprasowanym czosnkiem i polewamy sokiem z cytryny oraz oliwą. Odstawiamy mięso do schłodzenia i nabrania aromatu do lodówki na około 10 godzin.

W międzyczasie możemy przygotować pesto z koperku. W tym celu migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Po upływie tego czasu obieramy ze skórki zarówno migdały, jak i czosnek. Koperek rozdrabniamy na krótsze odcinki i wraz z czosnkiem i migdałami wrzucamy go do blendera. Dodajemy także oliwę i wszystko razem blendujemy. W razie potrzeby zwiększamy ilość oliwy. Po pierwszym zblendowaniu dodajemy ser, sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ponownie blendujemy na gładką masę.

Zamarynowane mięso posypujemy jeszcze solą oraz pieprzem i smażymy stek przez około 2-3 minuty po obu stronach. Następnie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach przez około 15-20 minut. Co kilka minut otwieramy piekarnik i polewamy mięso jego własnym sosem. Gotowe mięso pozostawiamy na minutę do odpoczynku. Po tym czasie kroimy stek w plastry.

Smacznego!