- 1 kg rostbefu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz
- 1/2 cytryny
Składniki na pesto z koperku:
- 2 pęczki zielonego koperku
- 3 łyżki pokruszonego sera pecorino
- 2 czubate łyżki migdałów
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz
Zaczynamy oczywiście od dokładnego umycia mięsa pod bieżącą wodą. Z mięsa wycinamy kości. Następnie mięso przykrywamy folią i rozbijamy je tłuczkiem na grubość około 3 centymetrów. Rostbef nacieramy przyprawami,sprasowanym czosnkiem i polewamy sokiem z cytryny oraz oliwą. Odstawiamy mięso do schłodzenia i nabrania aromatu do lodówki na około 10 godzin.
W międzyczasie możemy przygotować pesto z koperku. W tym celu migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Po upływie tego czasu obieramy ze skórki zarówno migdały, jak i czosnek. Koperek rozdrabniamy na krótsze odcinki i wraz z czosnkiem i migdałami wrzucamy go do blendera. Dodajemy także oliwę i wszystko razem blendujemy. W razie potrzeby zwiększamy ilość oliwy. Po pierwszym zblendowaniu dodajemy ser, sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ponownie blendujemy na gładką masę.
Zamarynowane mięso posypujemy jeszcze solą oraz pieprzem i smażymy stek przez około 2-3 minuty po obu stronach. Następnie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach przez około 15-20 minut. Co kilka minut otwieramy piekarnik i polewamy mięso jego własnym sosem. Gotowe mięso pozostawiamy na minutę do odpoczynku. Po tym czasie kroimy stek w plastry.
Smacznego!