Składniki:
- 0,8-1 kg schabu bez kości
- 40 g suszonych lub wędzonych śliwek
- 40 g suszonych moreli
- 100 ml czerwonego wina
- sok z 1 pomarańczy
Składniki do nacierania mięsa:
- starta skórka z 1 pomarańczy
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/8 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- sól
Składniki na sos:
- 2 pokrojone w półplasterki cebule
- 30 g masła
- Szczypta soli i cukru
- 300 ml bulionu
- skórka z 1 pomarańczy
- 1/2 laski cynamonu
- 5 szt. suszonych lub wędzonych śliwek
Przygotowanie:
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Śliwki i morele wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem tak, aby zmiękły. Odstawiamy na kilka minut, po czym odcedzamy. Teraz zajmiemy się przygotowaniem mięsa. W środku schabu, robimy nacięcie na prawie całej długości, tak aby powstała kieszonka. Na wierzchniej stronie, na tłuszczu robimy ukośne, głębokie nacięcia nożem. W niewielkim naczyniu dokładnie mieszamy wszystkie składniki do nacierania mięsa, a następnie nacieramy nimi mięso w środku i na zewnątrz. Odcedzone śliwki i morele wkładamy w kieszonkę. Kolejnym krokiem będzie już włożenie schabu do naczynia żaroodpornego i wlanie do niego wina oraz soku z pomarańczy. Wstawiamy mięso do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około godzinę, podlewając schab co około 20 minut sosem, który wyciekł z mięsa.
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Śliwki i morele wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem tak, aby zmiękły. Odstawiamy na kilka minut, po czym odcedzamy. Teraz zajmiemy się przygotowaniem mięsa. W środku schabu, robimy nacięcie na prawie całej długości, tak aby powstała kieszonka. Na wierzchniej stronie, na tłuszczu robimy ukośne, głębokie nacięcia nożem. W niewielkim naczyniu dokładnie mieszamy wszystkie składniki do nacierania mięsa, a następnie nacieramy nimi mięso w środku i na zewnątrz. Odcedzone śliwki i morele wkładamy w kieszonkę. Kolejnym krokiem będzie już włożenie schabu do naczynia żaroodpornego i wlanie do niego wina oraz soku z pomarańczy. Wstawiamy mięso do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około godzinę, podlewając schab co około 20 minut sosem, który wyciekł z mięsa.
Podczas pobytu pieczeni w piekarniku, możemy przygotować cebulę. Na rozgrzane masło na patelni wrzucamy cebulę, doprawiamy ją solą i cukrem i smażymy, aż do uzyskania złocistego koloru. Kiedy mięso będzie już gotowe, przekładamy je na talerz. Zaś soki z naczynia żaroodpornego przelewamy do rondelka, dolewamy bulionu, dodajemy skórkę, śliwki, cynamon i gotujemy na średnim ogniu do wrzenia. Dorzucamy cebulę i gotujemy mieszając i jednocześnie skrobiąc dno rondelka, dopóki nie powstanie 1/3 początkowej ilości cieczy. Następnie zdejmujemy sos z ognia i wyjmujemy śliwki.
Smacznego!