PIECZEŃ WIEPRZOWA NADZIEWANA OWOCAMI

PIECZEŃ WIEPRZOWA NADZIEWANA OWOCAMI

Fot. MenMagazine

Składniki:
  • 0,8-1 kg schabu bez kości
  • 40 g suszonych lub wędzonych śliwek
  • 40 g suszonych moreli
  • 100 ml czerwonego wina 
  • sok z 1 pomarańczy
 Składniki do nacierania mięsa:
  • starta skórka z 1 pomarańczy 
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/8 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka brązowego cukru 
  • sól 
Składniki na sos:
  • 2 pokrojone w półplasterki cebule
  • 30 g masła
  • Szczypta soli i cukru
  • 300 ml bulionu
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 1/2 laski cynamonu
  • 5 szt. suszonych lub wędzonych śliwek

Przygotowanie:

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Śliwki i morele wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem tak, aby zmiękły. Odstawiamy na kilka minut, po czym odcedzamy. Teraz zajmiemy się przygotowaniem mięsa. W środku schabu, robimy nacięcie na prawie całej długości, tak aby powstała kieszonka. Na wierzchniej stronie, na tłuszczu robimy ukośne, głębokie nacięcia nożem. W niewielkim naczyniu dokładnie mieszamy wszystkie składniki do nacierania mięsa, a następnie nacieramy nimi mięso w środku i na zewnątrz. Odcedzone śliwki i morele wkładamy w kieszonkę. Kolejnym krokiem będzie już włożenie schabu do naczynia żaroodpornego i wlanie do niego wina oraz soku z pomarańczy. Wstawiamy mięso do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około godzinę, podlewając schab co około 20 minut sosem, który wyciekł z mięsa.

Podczas pobytu pieczeni w piekarniku, możemy przygotować cebulę. Na rozgrzane masło na patelni wrzucamy cebulę, doprawiamy ją solą i cukrem i smażymy, aż do uzyskania złocistego koloru. Kiedy mięso będzie już gotowe, przekładamy je na talerz. Zaś soki z naczynia  żaroodpornego przelewamy do rondelka, dolewamy bulionu, dodajemy skórkę, śliwki, cynamon i gotujemy na średnim ogniu do wrzenia. Dorzucamy cebulę i gotujemy mieszając i jednocześnie skrobiąc dno rondelka, dopóki nie powstanie 1/3 początkowej ilości cieczy. Następnie zdejmujemy sos z ognia i wyjmujemy śliwki.

Smacznego!