Brandy – winne złoto

Brandy – winne złoto

Fot. Chris Pople/Flickr. com

Na etykietach brandy często pojawiają się skróty informujące o wieku alkoholu. Warto je przyswoić (często można spotkać je także na butelkach whisky). I tak V.S. oznacza very special (i może być zastąpiona trzema gwiazdkami) i minimum 2 lata starzenia, V.S.O.P. (lub 5 gwiazdek) – very superior old pale, co najmniej 4 lata leżakowania w beczkach, X.O. – extra old – minimum 6-letni trunek oraz Hors D’age – alkohol, który dojrzewał co najmniej dekadę.

Jak podawać brandy? Najczęściej alkohol serwowany jest solo, w tulipanowych kieliszkach na grubej nóżce lub koniakówkach – szerokich szklankach o grubej podstawie. Najbardziej optymalna jest temperatura pokojowa i kieliszek wypełniony mniej więcej w 1/3. Najpopularniejszą porą serwowania brandy jest popołudnie lub wieczór – po obiedzie lub tuż przed kolacją. Świetnie komponuje się także z kawą, tytoniem, lodami, gorzką czekoladą, ciastem lub suszonymi owocami. W krajach południowych często serwuje się je razem z espresso lub lodowym deserem – słodycz jedzenia świetnie przełamuje ostry smak tego mocnego alkoholu.

Oczywiście brandy świetnie sprawdzi się również jako składnik drinków. Świetnie komponuje się z likierem pomarańczowym i sokiem z cytryny (sidecar) lub likierem miętowym (stinger). Popularne są także połączenia z colą lub spritem – lepiej jednak zastąpić je sokiem jabłkowym lub pomarańczowym, które są mniej agresywne w smaku i lepiej wydobędą smak trunku.