DRINK NA DZIŚ: SANGRIA

DRINK NA DZIŚ: SANGRIA

Fot. Menmagazine

Szczególnie teraz, gdy obfitość owoców zalewa sklepowe i targowe półki, możemy wybierać i przebierać, komponując swoje własne owocowe zestawy do sangrii. Bo czemu by nie stworzyć autorskiej? My zaprezentujemy Wam nasz ulubiony przepis, ale nie krępujcie się go owocowo i smakowo modyfikować! Sezon grillowy i długie wieczory właśnie trwają, a to oznacza, że nie ma lepszej chwili na sangrię. Do dzieła!

Składniki:

  • 1 butelka czerwonego wytrawnego wina
  • borówki amerykańskie
  • 2 duże pomarańcze
  • garść truskawek
  • 1-1,5 szklanki wody gazowanej
  • 2-3 łyżki cukru
  • 90 ml mocnego alkoholu, np. brandy, koniaku
  • kostki lodu

Przygotowanie:

Do dzbanka wsypujemy lód. Owoce myjemy, a pomarańcze wyparzamy wrzątkiem. Wyciskamy sok z jednej pomarańczy i wlewamy do dzbanka. Drugą pomarańczę i truskawki kroimy w cząstki. Owoce wrzucamy do pojemnika, wlewamy wino i dopełniamy wodą gazowaną. Sangrię podajemy dobrze schłodzoną, w szklankach przybranych listkami mięty.

Teraz już tylko wystarczy się zrelaksować i wziąć parę łyków, by wyobrazić sobie, że jesteśmy na hiszpańskiej, gorącej plaży.

Salud!