Rum – bursztynowy skarb wysp karaibskich

Rum – bursztynowy skarb wysp karaibskich

Fot. Sag Harbor Rum/Flickr.com

Dziś stanowi popularny składnik koktajli – na jego bazie powstają m.in. Mojito, Cuba Libre czy Pina Colada. Dawniej kojarzony był z piratami i korsarzami, a także pośrednio przyczynił się do wybuchu amerykańskiej rewolucji. Czego jeszcze nie wiesz o rumie? 

Rum wytwarzany jest ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej lub melasy – produktu ubocznego w produkcji cukru spożywczego. Zawiera od 37,5 do nawet 81% alkoholu i stereotypowo kojarzony jest z marynarzami, rabusiami, a także piratami. Etymologia nazwy rum jest niejasna – jedni mówią o pochodzeniu od łacińskiej nazwy cukru – saccharum, inni – że nazwa wywodzi się z holenderskiego i miała oznaczać duże szklanki (rummers), w których spożywano trunek, kolejna hipoteza mówi o wywodzeniu się ze staroangielskiego „rum”, które oznaczało „tumult” – wywołany rzekomo przez spożycie tego wysokoprocentowego napoju.

Rum zosał wynaleziony prawdopodobnie w Chinach i Indiach, skąd wraz z kulturą arabską dotarł do Europy. Na drugą półkulę sadzonki trzciny cukrowej przewiózł Krzysztof Kolumb – co zapoczątkowało masową produkcję rumu w rejonie Morza Karaibskiego. Do dziś oryginalny rum przywożony jest właśnie stamtąd – Jamajki, Kuby, Barbadosu czy Dominikany – zaś sama nazwa zarezerwowana jest dla produktów wytwarzanych z trzciny cukrowej (w Europie swego czasu wytwarzano produkt podobny na bazie buraka cukrowego).