JAK POŁĄCZYĆ WINO I SER, ABY STWORZYĆ UCZTĘ DLA PODNIEBIENIA?

JAK POŁĄCZYĆ WINO I SER, ABY STWORZYĆ UCZTĘ DLA PODNIEBIENIA?

Fot: picjumbo.com

Wino i ser nasycą i wprawią w dobry nastrój. Podczas smakowej uczty możemy zapomnieć o trudach i bolączkach dnia codziennego, delektując się chwilą.

Odpowiednio ułożona deska serów oraz butelka dobrego wina to marzenie niejednego mężczyzny, który po dniu ciężkiej pracy pragnie odrobiny relaksu. Co więcej, obydwa specjały – obok właściwości odprężających – mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Jak się bowiem okazuje, wino i ser zapobiegają procesom starzenia się skóry, łagodzą stres i wzmacniają odporność. I pomyśleć, że to wszystko możemy mieć bez większego wysiłku – wystarczy chęć i pomysłowość.

Co z czym i jak… Czyli jak połączyć wino i ser?

Oczywiście musimy pamiętać o paru (niezbyt sztywnych) zasadach. Przyjęło się uważać, że wino i ser muszą się uzupełniać, to znaczy żaden ze specjałów nie może dominować. Podobieństwo smaku i aromatu jest tu warunkiem niezbędnym. Ważne jest także, aby wziąć pod uwagę region, z którego wino i ser pochodzą.

Są jednak ludzie, którzy mają odmienny punkt widzenia. Kierując się zasadą kontrastu, do łagodnego gatunku sera podają wino wyraziste, o charakterystycznym aromacie. Stosuje się również zasadę, w myśl której poziom słodkości trunku powinien być wprost proporcjonalny do mocy sera.