Batony energetyczne

Batony energetyczne

Fot. Menmagazine

Składniki:

  • 500 g płatków owsianych
  • 100 g sezamu
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g rodzynek
  • 100 g pestek dyni
  • 40 g pestek słonecznika
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów pekan
  • 50 g migdałów
  • 3 białka jajka
  • 1 jajko
  • 6 łyżek miodu lub syropu klonowego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Każdy rodzaj orzechów rozdrabniamy na mniejsze kawałki i mieszamy z pozostałymi składnikami. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie dokładnie rozprowadzamy masę mocno uciskając łyżką o dno. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut do złocistego zarumienienia. Po wystudzeniu masę kroimy na kształt podłużnych batonów.

Smacznego!