Bruschetta z fasolą w sosie pomidorowym

Bruschetta z fasolą w sosie pomidorowym

Fot. MenMagazine

Składniki:
  • dwie puszki białej fasoli
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • 700 ml passaty
  • pieprz
  • sól
  • łyżeczka octu balsamicznego (opcjonalnie)
  • kilka kromek dobrego pieczywa pełnoziarnistego
  • ćwiartki limonki
  • listki bazylii

Przygotowanie:

Czosnek siekamy na małe kawałki i podsmażamy na oliwie, aż do zrumienienia. Do czosnku wlewamy passatę i gotujemy na małym ogniu około 5 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy odcedzoną fasolę. Następnie gotujemy na wolnym ogniu 15-20 minut, pod koniec gotowania dodając łyżeczkę octu balsamicznego. Fasolę w sosie nakładamy na podpieczone w piecu lub w tosterze kromki chleba pełnoziarnistego. Podajemy posypane listkami bazylii i ćwiartką limonki, której sok doskonale skomponuje się z daniem.