Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

Pieczywo to jedno z najchętniej wybieranych źródeł węglowodanów w naszej diecie. Dla tych, którym znudził się zwykły chleb, mamy coś specjalnego. Pyszny chlebek bananowy! Oto czego potrzebujemy, żeby go wykonać.

Poznaj przepis na przepyszny bananowy chleb!

CHLEBEK BANANOWY – SKŁADNIKI

– 2 jajka
– 125 g cukru – może być biały, może być też trzcinowy
– 120 g masła
– 4 dojrzałe banany
– 250 g mąki
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– orzechy lub płatki migdałów (do dekoracji)

PRZYGOTOWANIE

1.  Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Następnie umieszczamy w misce jajka, roztrzepujemy je i dodajemy do nich cukier. Miksujemy całość do momentu uzyskania jednolitej masy. W międzyczasie roztapiamy masło. Wlewamy je powoli do miski, mieszając całość. Na końcu dodajemy rozgniecione lub zblendowane banany.

2. Dosypujemy do całości mąki, sody i proszku do pieczenia. Dodajemy na szczyptę soli i całość dokładnie mieszamy.

3. Przygotowujemy naszą foremkę, wyścielając ją papierem do pieczenia. Możemy go posmarować delikatnie masłem, po to by chleb nie skleił się z nim.

4. Przelewamy masę do foremki, dekorujemy ją orzechami lub migdałami i pieczemy przez ok. 1 godzinę.

Smacznego!

Pamiętaj, że chlebek bananowy możemy wykorzystać jak każde normalne, zwykłe pieczywo. Jeśli mamy ochotę, to można posmarować je dżemem czy masłem orzechowym. Można go także potraktować jako… ciasto! I wtedy na przykład podać z bitą śmietaną i lodami waniliowymi. Możliwości tak naprawdę jest mnóstwo i tylko od nas zależy, w jaki sposób wykorzystamy ten przepis.

A Ty wolisz chlebek bananowy na słodko, czy może na wytrawnie?