Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

Pieczywo to jedno z najchętniej wybieranych źródeł węglowodanów w naszej diecie. Dla tych, którym znudził się zwykły chleb, mamy coś specjalnego. Pyszny chlebek bananowy! Oto czego potrzebujemy, żeby go wykonać.

SKŁADNIKI

– 2 jajka
– 125  g cukru trzcinowego
– 120 g masła
– 4 dojrzałe banany
– 250 g mąki
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– orzechy lub płatki migdałów (do dekoracji)

PRZYGOTOWNIE

1.  Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Następnie umieszczamy w misce jajka, roztrzepujemy je i dodajemy do nich cukier. Miksujemy całość do momentu uzyskania jednolitej masy. W międzyczasie roztapiamy masło. Wlewamy je powoli do miski, mieszając całość. Na końcu dodajemy rozgniecione lub zblendowane banany.

2. Dosypujemy do całości mąki, sody i proszku do pieczenia. Dodajemy na szczyptę soli i całość dokładnie mieszamy.

3. Przygotowujemy naszą foremkę, wyścielając ją papierem do pieczenia. Możemy go posmarować delikatnie masłem, po to by chleb nie skleił się z nim.

4. Przelewamy masę do foremki, dekorujemy ją orzechami lub migdałami i pieczemy przez ok. 1 godzinę.

Smacznego!