Crumble z jabłkami – sprawdzony przepis!

Crumble z jabłkami – sprawdzony przepis!

Proste połączenia bywają najlepsze. Świetnym tego przykładem jest poniższy przepis, który z łatwością wykona każdy z nas. Na dodatek nie wymaga on wielu składników i czasu. Oto czego potrzebujemy:

SKŁADNIKI:
– 3 jabłka (najlepiej odmiana ligol lub jonagold)
– 100 g masła
– 200 mąki
– 50 g cukru (może być trzcinowy)
– cynamon
– lody waniliowe (do ozdobienia)

PRZYGOTOWANIE

1.Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Obsypujemy je szczyptą cynamonu i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub pojedynczych foremek.

2.Następnie przygotowujemy kruszonkę. W misce mieszamy mąkę, z cukrem i masłem z lodówki (musi być koniecznie zimne). Przesypujemy całość do foremki lub foremek.

3.Pieczemy całość przez ok. 25 minut w 180 stopniach.

4.Podajemy na ciepło z kulką lodów waniliowych.

Smacznego!