Dorsz zapiekany z szparagami i pesto

Dorsz zapiekany z szparagami i pesto

Sezonowość warzyw i owoców nadaję im pewnej limitowości. Dzięki temu zawsze smakują wyjątkowo a odpowiednio przyrządzone, zachwycają nasze zmysły. Dlatego zgodnie z tą ideą, mamy dla was oryginalną recepturę na połączenie letnich smaków z wyśmienitym kawałkiem ryby. Oto dorsz zapiekany z szparagami i pesto!

SKŁADNIKI:

– 500 gramów filetu z dorsza
– 1 pęczek szparagów zielonych lub białych
– 40 gramów masła
– 2 ząbki czosnku
– 40 gramów zielonego pesto
– 1 cytryna
– koperek
– przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, świeży rozmaryn

PRZYGOTOWANIE

  1. Na wstępie dokładnie myjemy rybę i porcjujemy ją na kilka mniejszych kawałków (sugerujemy takie po 100 gramów każdy). Oprawiamy ze skóry, ważne jest by zrobić to delikatnie po przez przeciągnięcie noża pomiędzy skórą a mięsem.
  2. Opłukane i osuszone kawałki doprawiamy kolejno, solą i pieprzem cytrynowym a następnie odstawiamy na moment.
  3. Przechodzimy do przygotowania szparagów. Myjemy je i usuwamy twarde końcówki, które pękają w miejscu, które nie nadaję się już do jedzenia. Tak oddzielone części przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy lekko solą.
  4. Warto chwilę przed przygotowywaniem całości wyciągnąć masło z lodówki, po to by następnie wcisnąć do niego dwa ząbki czosnku, dodać koperek, sól i całość dokładnie wymieszać, w celu uzyskania jednolitej całości.
  5. Na koniec smarujemy rybę i szparagi przygotowanym masłem czosnkowym. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15 minut, następnie zmieniamy tryb na grillowanie, pozostawiając ustawioną temperaturę i kontynuując obróbkę przez kolejne 5 minut.
  6. Przed podaniem, kładziemy na rybę kawałek cytryn i odrobinę pesto. Całość idealnie smakuje w zestawieniu z młodymi ziemniakami i śmietaną.

SMACZNEGO!