Jak łączyć wino z potrawami? 10 podstawowych zasad.

Jak łączyć wino z potrawami? 10 podstawowych zasad.

Smak wina zna chyba dobrze każdy z nas, bo jest to dość popularny napój alkoholowy. Pasuje do wielu potraw i deserów, ale trzeba wiedzieć, które wybrać. Na rynku dostępnych jest mnóstwo jego rodzajów, dlatego warto poznać kilka podstawowych zasad jak łączyć wino z potrawami.

Nie tylko kolor ma znaczenie

Jak łączyć wino z potrawami? Wybierając wino, które będzie pasowało do naszego posiłku i dodatkowo podkreśli jego walory smakowe nie wystarczy wziąć pod uwagę wyłącznie jego kolor. Na całe doznanie płynące ze spożywania tego trunku składa się bowiem wiele czynników. Warto więc zapoznać się wcześniej z charakterystyką wina, które zamierzamy kupić i podać.

Każde wino ma swoje ciało (tzw. wagę w ustach wynikającą z zawartości alkoholu i ekstraktu wina), kwasowość, taniczność i słodycz. To właśnie te czynniki będą w największej mierze determinować dobór trunku do spożywanego przez nas posiłku. Zazwyczaj wino białe jest delikatniejsze i mniej cierpkie niż wino czerwone, dlatego serwuje się je do delikatniejszych potraw. Bywa jednak, że lekkie, czerwone wino będzie lepszym wyborem, niż ciężkie, intensywne wino białe. Wszystko zależy od konkretnej potrawy oraz gatunku i szczepu wina, na które się zdecydujemy.

Jak łączyć wino z potrawami – podstawowe zasady

1. Wina wytrawne łączymy z wytrawnymi potrawami, a słodkie ze słodkimi

Jest to jedna z podstawowych zasad doboru wina do posiłku. Według klasycznego podejścia nie powinniśmy szukać kontrastów, które zaburzyć mogą smak potrawy, bo przecież wino spożywa się do posiłku głównie po to, aby wydobyć z dania maksymalne walory smakowe. Zasada ta dotyczy zarówno białego, jak i czerwonego wina.

2. Wagę (ciało) wina dostosowujemy do wagi potrawy

Oznacza to w skrócie tyle, że do ciężkich, intensywnych w smaku potraw dobieramy wino, które również charakteryzować się będzie mocną wagą, a do delikatniejszych, lekkich dań serwować będziemy trunek o zbalansowanej, niezbyt intensywnej wadze.

3.Wino dobieramy do dominującego w daniu składnika

To ważna zasada, na którą niewielu amatorów wina zwraca uwagę. Musimy spojrzeć na nasz posiłek całościowo i dobierając do niego trunek wziąć pod uwagę wszystkie jego składniki. Jeśli daniem głównym jest kurczak w ciężkim sosie, to bardziej pasować będzie do niego wyraziste, ciężkie białe wino lub czerwone wino o lekkiej wadze, niż delikatne, białe wino.

4. Szampan dobry na wszystko

Jeśli brakuje nam doświadczenia i nie jesteśmy pewni, jakie wino powinniśmy podać, to z powodzeniem możemy zdecydować się na szampana. Zgodnie z utartą tradycją jest on odpowiedni praktycznie do wszystkiego, od przystawki zaczynając, a na deserach kończąc.

5.Ocet i zupa. Czy można podać wino?

Tu sprawa jest prosta, ponieważ według wszelkich zasad nie podajemy wina do potraw o dużej zawartości octu. Do zup natomiast podaje się zwykle mocno aromatyczne wino białe.

6. Wino białe – z czym podawać?

Delikatne, wytrawne lub półwytrawne wino białe zestawiamy zazwyczaj z drobiem oraz owocami morza. Zwłaszcza wino półwytrawne dobrze komponuje się z delikatnymi serami, wędlinami, cielęciną i daniami z makaronem. Półsłodkie i słodkie wino białe będzie idealnie pasować do deseru.

7. Wino różowe – z czym podawać?

Różowe wino z powodzeniem można zestawić z delikatnymi serami, pikantnymi potrawami z kurczakiem lub kaczką oraz daniami z ryb, również tych wędzonych.

8. Wino czerwone – z czym podawać?

Wino czerwone serwujemy zazwyczaj do czerwonego mięsa oraz ciężkich i tłustych potraw. Doskonale komponuje się więc z wołowiną, wieprzowiną i dziczyzną.

9. Kolejność podawania wina

Zazwyczaj do wykwintnej kolacji, która składa się z różnych dań dobieramy również kilka rodzajów wina. W takim przypadku zawsze zaczynamy od delikatnego, białego wina, a kończymy na ciężkim winie czerwonym.

10. Odpowiednia temperatura

Wino czerwone należy podawać w temperaturze pokojowej, która obecnie jest nieco wyższa, niż wtedy, gdy tę zasadę ustanawiano. Idealną temperaturą dla dojrzałego, ciężkiego wina czerwonego będzie 16 – 18 stopni Celsjusza. Lekkie, czerwone wino (szczególnie młode) należy podawać w temperaturze około 14 – 16 stopni Celsjusza, białe wino z kolei podawać należy w dolnej granicy tego przedziału. Zbyt wysoka temperatura może wpłynąć niekorzystnie na walory smakowe tego napoju alkoholowego.

Aby jeszcze trafniej dobierać wino do potraw, Warto zapoznać się z charakterystyką najpopularniejszych szczepów win, aby jeszcze trafniej dobierać je do potraw. Każdy z nich ma bowiem w swoim smaku coś wyjątkowego i niepowtarzalnego, co natchnęło już niejednego kucharza.