Wszystko, co musisz wiedzieć o winach! Wina musujące cz. 4

Wszystko, co musisz wiedzieć o winach! Wina musujące cz. 4

Wino musujące. Z czym kojarzy się w pierwszej kolejności? Oczywiście, że z bąbelkami! Oczywiście, że z imprezami! Co ciekawsze: wino musujące produkuje się tymi samymi metodami – na całym świecie. Używa się również tych samych rodzajów winogron, co w samej Szampanii.

Jak powstają wina musujące?

Metoda zbiornikowa:

  • ciśnienie 2-4 atm,
  • tutaj powstają bąbelki średniej wielkości, które szybko pękają,
  • lambrusco, prosecco.

Metoda tradycyjna:

  • ciśnienie 6-7 atm,
  • powstają małe ale trwałe bąbelki,
  • szampan, amerykańskie wina musujące, włoskie metodo classico.

Z czym łączymy wina musujące? Z białym mięsem, wędlinami, skorupiakami, rybami, twardymi i miękkimi serami, zieleniną i egzotycznymi przyprawami.

Jakie mamy rodzaje? Jakie aromaty w nich dominują?

  • Cava – limonka, żółte jabłko, gruszka, pigwa, migdały
  • Szampan – brzoskwinia, cytrusy, czereśnie jasne, migdały, grzanki
  • Lambrusco – truskawka, rabarbar, czereśnia, malinojeżyna, hibiskus
  • Prosecco – gruszka, melon miodowy, zielone jabłko, kapryfolium, śmietanka

Jak podawać i przechowywać wina musujące?

Wina musujące – podajemy lodowate. W smukłych kieliszkach, które gwarantują dłuższe utrzymywanie się bukietu. Schładzamy je w kubełkach z lodem, absolutnie nigdy w zamrażarce!

Wina musujące zaskakują w niemal każdym przypadku. Nie muszą być zawsze słodkie. Nie muszą być nawet koniecznie lekkie. Już od swoich początków – wina musujące uznawane były za idealne do celebrowania szczególnych okazji. Wówczas wynikało to już z samego sposobu otwierania (strzelający korek) czy oryginalnej formy bąbelków.

Aktualnie już wiemy, że strzelanie korkiem od wina musującego – jest w bardzo złym guście a bąbelki nie są zarezerwowane tylko na okazję Nowego Roku. Zatrzymajmy się na chwilę przy tym korku. Sposób otwierania wina musującego – jest bardzo ważny. Być może nie masz o tym pojęcia ale nadmiernie schłodzone wino musujące albo potrząśnięcie nim – może spowodować, że korek wystrzeli z prędkością sięgającą 50 km/h!

Krótka instrukcja otwierania wina musującego:

  1. Butelkę trzymamy w lewej ręce.
  2. Czterema palcami obejmujemy butelkę, kciukiem cały czas trzymając mocno korek.
  3. Otwierając, kierujemy zawsze wylot butelki w bezpiecznym kierunku. Czyli nie w ludzi, nie w lustra czy okna.
  4. Po zdjęciu sreberka i metalowego elementu – korek chwytamy całą dłonią. Po delikatnym ruszeniu, powinien sam się wysuwać.
  5. Wino nalewamy cieniutkim strumieniem, nie dopuszczamy do wlewania piany!

Na koniec: kilka ciekawostek!

Madera produkowane jest w Portugalii i na Sycylii, Porto oczywiście również w Portugalii. Wytrawne wino Marsala idealnie sprawdzi się z wytrawnymi przystawkami, pasuje idealnie do indyka, grzybów, cielęciny. Z kolei słodkie wino Marsala pasuje do wieprzowiny i kurczaka. Przeciętny kieliszek 90 ml wina Sauternes – zawiera aż 13 g cukru. Nie jest jednak aż tak odczuwalny, ze względu na naturalną kwasowość. Mamy więc perfekcyjną równowagę.