Najlepsze piwa kraftowe w Polsce

Najlepsze piwa kraftowe w Polsce

Zaraz po wodzie i herbacie najczęściej spożywany trunek to piwo. Piwowarzy prześcigają się w udoskonalaniu sposobów warzenia czy wymyślaniu nowych wariantów smakowych. Piwa kraftowe już od pewnego czasu stały się mocnym filarem polskiej gospodarki. Jakie są najlepsze piwa kraftowe w Polsce?

Od początku

Pierwszym piwem był chleb umieszczony w glinianych naczyniach i zalany wodą. Miejscem pochodzenia, gdzie znaleziono najwcześniejsze informacje o tym trunku, jest Mezopotamia około 4000 tys. lat p.n.e. W okresie średniowiecza piwo produkowane było przez mnichów. To dzięki nim rozpoczęto dodawać do niego chmiel. W starożytności, jak i w późniejszych czasach, uważane było za produkt równie ważny jak woda czy chleb. W XII wieku powstawać zaczęły pierwsze browary i to one stopniowo przejęły rynek piwowarski. Jakie są najlepsze piwa kraftowe w Polsce?

Kraft = jakość

Nazwa “kraft” pochodzi z języka angielskiego od wyrażenia “Craft Beer”.  Nasza spolszczona nazwa powstała dzięki Polskiemu Stowarzyszeniu Browarów Rzemieślniczych oraz blogerowi piwnemu – Tomku Kopyrze. Aby piwo otrzymało miano kraftowego, browar musi zadbać o jego najwyższą jakość oraz być niezależny (w żaden sposób niezwiązany z firmami przemysłowymi). Miejsca te stawiają na tradycyjne, dopracowywane przez lata metody warzenia.

Raz na dole, raz na górze

Piwa można podzielić na te dolnej i górnej fermentacji. Dla pierwszej grupy najbardziej znanym przykładem będzie lager – piwo jasne i lekkie, zdecydowanie słodowe, czy porter bałtycki – mocny, ciemny i słodkawy. W grupie górnej fermentacji znajduje się natomiast IPA – jasne, dość mocne piwo, zazwyczaj orzeźwiające, APA – o mniejszej ilości alkoholu i bardzo pijalne, stout – czarne, gęste piwo (milk stout, coffee stout), witbier – jasny i lekki trunek oraz sour- bardzo kwaskowate i owocowe.

IBU, czyli słów kilka o goryczy

Jednostką określającą goryczkę danego piwa jest skala IBU (International Bittering Units). Podzielić ją można na 5 poziomów:

  1. 0-20 IBU – nie wyczuwalna goryczka
    2. 21-40 IBU – goryczka zaczyna być delikatnie zaznaczona, jednak nadal jest na bardzo niskim poziomie, przez co piwo nadal będzie pijalne
    3. 41-60 IBU – może wystąpić w mocniejszych piwach, gorycz jest już wyczuwalna, ale nie odrzucająca
    4. 61-80 IBU – jest to już dość mocny i wyczuwalny, gorzki smak, charakterystyczny dla ciemnych piw
    5. 81+ IBU – można znaleźć w bardzo mocnych oraz niechmielonych piwach. To stopień goryczy dla prawdziwych twardzieli!

Najpopularniejsze browary w Polsce – każdy piwosz je zna

W Polsce, w związku z dużym rozwojem browarnictwa, powstało wiele nowych miejsc tworzących świetne piwa. Warto jednak wspomnieć o takich, które na naszym rynku są już od lat, dobrze sobie radzą i nadal potrafią zaskoczyć swoich konsumentów.

Jedną z nich jest Pinta – browar powstały w 2011 roku w Wieprzu. Posiadają na swojej liście produktów najróżniejszej piwa. Część z nich nie jest już dostępna w sprzedaży (np. Pierwsza Pomoc, Podymek), ale pozostało jeszcze wiele do odkrycia (np. Atak Chmielu, Dymy Marcowe).

Kolejnym browarem, który zapisał się na liście „ważnych i znanych” będzie Alebrowar. Swoje pierwsze kroki stawiali już w 2012 roku. Pochodzą z Lęborka. Charakteryzują się tym, że w swoich produktach wykorzystują dużą ilość chmielu.

Artezan to również ciekawe, warte uwagi miejsce, które pojawiło się na browarniczej mapie Polski w 2012 roku. Czarna Wołga czy Pacific to jedne z najczęściej poszukiwanych piw tego browaru.

Browar Kormoran – prawdziwy weteran, to jeden z najdłużej obecnych na rynku producentów. Został wybudowany w 1993 roku. Ich Imperium Prunum otrzymało złoty medal w ogólnoświatowym rankingu RateBeer Best Award 2016!

To jedynie kilka pozycji w naszym wielkim, piwnym morzu. Ciekawych i wyjątkowych miejsc w Polsce nie brakuje, a warto spróbować trunków z różnych browarów, aby mieć porównanie oraz znaleźć swój ulubiony smak.

Najlepsze piwa kraftowe w Polsce

Polskie piwa są doceniane na całym świecie, a nasze krafty znajdują się wysoko w czołówce. Poniżej przedstawimy nasze TOP 5, które zdecydowanie warte są spróbowania. Zaskoczą niejednego piwosza swoim smakiem lub wyglądem.

  • ART 9 od Browar Stu Mostów. Piwo to powstało na bazie różnych chmieli sprowadzonych ze Stanów Zjednoczonych i Australii – Citra, Topaz i Galaxy, dodawanych tylko metodą „late hopping”. Całość została zakwaszona bakteriami kwasu mlekowego, co w rezultacie daje świeży i orzeźwiający w smaku napój .
  • Komes Wymrażany Barley Wine Cognac BA od Browar Fortuna . Piwo, którym browar świętował swoje 130-lecie. Dzięki wymrożeniu uzyskano bardzo bogaty w smaku trunek. Wyczuwalne w nim są nuty karmelowo-orzechowe.
  • Pan IPAni od Trzech Kumpli. Dominującymi aromatami będą cytrusy oraz gruszki. Można wyczuć delikatne nuty kwiatowe. Piwo bardzo zbalansowane, lekkie i treściwe.
  • Podróże Kormorana Witbier od Browar Kormoran. W składzie można znaleźć słód pszeniczny, ale także zboża niesłodowane – owies oraz orkisz. Dzięki użytym dodatkom, takim jak skórka pomarańczy i kolendra powstał bardzo smaczny i zaskakujący trunek.
  • Too Young To Be Herod 2016 Bourbon BA od Artezan . Do otrzymania tego wyjątkowego i aromatycznego piwa użyto ziaren kakaowca. Nadało to bardzo kawowego, czekoladowego aromatu. Piwo ma idealnie zbalansowany smak, dzięki czemu docenione zostało już przez niejedno grono piwowarskie.

Czy piwo to nadal zwykły, najbardziej dostępny alkohol dla każdego? Na pewno nie! Krafty są fantastyczną przygodą, która zmienia postrzeganie browarnictwa, a także otwiera każdego na nowe doznania smakowe. Dbałość o składniki i również tradycyjne metody warzenia jest wyczuwalna w każdym łyku i aromacie. Dzięki kraftom piwo stało się pożądanym, a także wychwalanym na całym świecie alkoholem. Ruszajcie więc w piwną podróż, bo wybór jest ogromny.