Polędwiczka w cieście francuskim z bazyliowym pesto i pieczonymi pomidorkami

Polędwiczka w cieście francuskim z bazyliowym pesto i pieczonymi pomidorkami

Pyszny i przede wszystkim syty. Tak można określić posiłek idealny. Dlatego idąc tym tropem, dzisiaj na warsztat weźmiemy coś co równie dobrze sprawdzi się podczas rodzinnego obiadu czy romantycznej kolacji we dwoje. Przed wami, polędwiczka w cieście francuskim z bazyliowym pesto i pieczonymi pomidorkami.

Składniki

– 400 gramów polędwiczki z kurczaka lub indyka
– 300 gramów ciasta francuskiego
– 60 gramów zielonego pesto
– 125 gramów mozzarelli
– 50 gramów suszonych pomidorów
– 200 gramów pomidorków koktajlowych
– 15 gramów oliwy
– jajko
– przyprawy: sól, pieprz, oregano, czosnek granulowany

Przygotowanie

  1. Na początku myjemy dokładnie i osuszamy nasze mięso, następnie kroimy je w nieduże kawałki. Przekładamy je do miseczki i marynujemy razem z przyprawami i oliwą. Odstawiamy na około 15 minut i w tym czasie przygotowujemy ciasto francuskie.
  2. Ciasto możemy przygotować tak by uzyskać kilka indywidualnych kawałków lub jedną spójną całość. Zatem w zależności od efektu jaki chcemy uzyskać, kroimy ciasto w kilka mniejszych kawałków lub jeden duży tak by zawinąć w nie mięso. W międzyczasie, kroimy nasze suszone pomidory w paski, podobnie postępujemy z mozzarella. Roztrzepujemy także jajko z odrobiną soli i pieprzu.
  3. Zamarynowane mięso przekładamy na ciasto, smarujemy pesto, kładziemy mozzarelle i suszone pomidory. Całość zawijamy tak by ciasto starannie przykrywało mięso. Podobnie postępujemy z resztą. Możemy także ułożyć farsz w naczyniu żaroodpornym a następnie przykryć ciastem francuskim.
  4. Na koniec, przesmarowujemy całość rozbełtanym jajkiem i wstawiamy razem z luźno ułożonymi pomidorkami do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 35-40 minut.

Smacznego!