Pulpeciki w sosie pomidorowym w stylu włoskiego ragu

Pulpeciki w sosie pomidorowym w stylu włoskiego ragu

Każdy z nas zapewne dobrze pamięta domowe smaki. Z miłą chęcią wraca się do nich po latach. Dlatego przedstawiamy wam przepis na pyszne pulpeciki w sosie pomidorowym zrobionym w stylu włoskiego ragu.

SKŁADNIKI:

– 600 g mięsa wołowo-wieprzowego (stosunek 1:1)
– 200 ml bulionu warzywnego
– 125 ml półwytrawnego czerwonego wina
– 350 ml passaty pomidorowej
– 2 jajka
– cebula
– 2 ząbki czosnku
– marchewka
– seler naciowy
– oliwa
– 40g bułki tartej
– przyprawy: sól, pieprz, oregano, czerwona papryka, bazylia

PRZYGOTOWANIE:

1.Drobno posiekaną cebule z dodatkiem oliwy musimy zeszklić na średnim ogniu. Następnie przekładamy ją do miski, dodajemy mięso, jajka, bułkę tartą i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

2.Kroimy marchewkę, seler i czosnek w kostkę. Całość blendujemy. Wlewamy do garnka i delikatnie podsmażamy z dodatkiem oliwy. Dodajemy bulion. Gotujemy całość przez ok. 10 minut. Następnie dodajemy passatę i wino. Całość podgotowujemy do momentu zredukowania się alkoholu, przez ok. 5 min. Po tym procesie, zmniejszamy ogień.

3.Z naszej masy, formujemy okrągłe pulpeciki i obsmażamy je z każdej strony przez ok. 10 min. Następnie przekładamy całość do naszego sosu pomidorowego i gotujemy na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny.

4.Całość podajemy opcjonalnie z makaronem lub ziemniakami. Pulpeciki można ozdobić odrobiną parmezanu.

Smacznego!