Co musisz wiedzieć o kawie

Co musisz wiedzieć o kawie

Gdyby kózka nie skakała, to by kawy nie znalazła. Według legendy to właśnie zwierzętom zawdzięczamy odkrycie tego wyjątkowego napoju, który zrewolucjonizował świat. Sprawdź, co musisz wiedzieć o kawie?

Ziarno historii kawy

Co musisz wiedzieć o kawie? W większości legend o pochodzeniu kawy, główną rolę odgrywają zwierzęta. W tym przypadku kozy. Dzięki nim ludzie zainteresowali się małymi, czerwonymi owocami rosnącymi na krzewach. Spożywanie ich, na początku jedząc, a dopiero z czasem zaparzając, dodawało każdemu energii i pobudzało organizm do działania. Głównym miejscem pochodzenia kawy jest Etiopia. Warto dodać, że są to jedne z ciekawszych w smaku ziaren.

Szatański napój

W wielu miejscach na europejskim kontynencie nie pito kawy. Chrześcijańska Europa nie chciała mieć bowiem nic do czynienia z rzeczami sprowadzanymi z krajów arabskich. Uważano, że ziarna te, to wytwór szatana m.in. z uwagi na ich pobudzające moce.

Dopiero po przemówieniu papieża Klemensa VIII w 1615 roku, ludzie zaczęli inaczej podchodzić do kawy. Przestała być ona kojarzona z piekielną czeluścią i zyskała wielką sławę, a osobistości spotykane na dworach arystokrackich z chęcią spożywały i zachwalały ten napój.

Co musisz wiedzieć o kawie – skąd pochodzi?

Za ojczyznę kawy uznaje się Etiopię, która do dziś jest jednym z największych jej producentów na świecie. W każdym regionie danego kontynentu ziarna będą jednak różnić się od siebie, ponieważ wpływ na nie ma wiele czynników. Należą do nich klimat, rodzaj gleby, pora i sposób zrywania owoców oraz wiele. Wszystko to ma wpływ na niepowtarzalny smak i aromat danych ziaren.

Obecnie kawa uprawiana jest w różnych zakątkach świata. W Ameryce Południowej najczęściej uprawianym ziarnem jest Arabika. Kawy z tamtych rejonów charakteryzują się owocowym i bardzo świeżym smakiem, słodyczą oraz subtelnością. Najpopularniejszymi miejscami, które z niej słyną są oczywiście Brazylia, Kolumbia i Peru.

Ziarna z Hondurasu, Gwatemali czy Kostaryki będą należeć do bardziej orzechowych, czekoladowych. Tak zwane „kawowe kawy” znajdziemy właśnie w Ameryce Środkowej. Delikatne, kwiatowe nuty połączone z aromatem owoców cytrusowych i słodyczą znajdziemy natomiast w kolebce kawy, czyli w Afryce.

Czy najdroższa kawa musi być najlepsza?

Kopi Luwak to najdroższa kawa pochodząca z południowo-wschodniej Azji. Wyjątkowe jest to, jak powstawaje. Najlepsze owoce zjadane są przez zwierzęta o nazwie cyweta, a następnie trawione. Wydalone przez nie pestki są zbierane, dokładnie myte oraz palone. Kilogram ziaren tej kawy może kosztować nawet 1000 euro! W związku z naciskiem na większą produkcję, zmniejszyła się jej unikalności. Wielu handlarzy za cel stawia sobie zarobek, a nie dobro zwierząt oraz jakość ziaren. Właśnie dlatego najdroższe kawy, wcale nie muszą być najsmaczniejsze.

Inną ciekawostką jest Monkey Coffee z Indii. Tamtejsze stworzenia, małpy Rhesus, niszczyły okolicznościowe plantacje. Potrafiły spałaszować owoce ze wszystkich zbiorów, dlatego człowiek zaczął z nimi współpracować. Wypluwane przez nie pestki są więc zbierane, suszone i mrożone. Dzięki tak specyficznej obróbce, zyskały miano kawy rzadkiej oraz ciekawej w smaku.

W Indonezji spotkamy Kopi Joss, która wyróżnia się sposobem jej przyrządzenia. Do zmielonej kawy zalanej wrzątkiem dodaje się bowiem węgiel. Żarzący się kamień wpływa na doznania związane z powstawaniem tego naparu. Unoszący się zapach oraz delikatne syczenie są ciekawym przeżyciem dla niejednego kawosza.

Dobra kawa, czyli jaka?

Miano dobrej kawy może być w dzisiejszym, kawowym świecie dość kontrowersyjne. Wpływ na to mają przecież głównie personalne odczucia osoby, która ją pije. Aby nam smakowała, ważne jest nie tylko jej pochodzenie, ale także odpowiednie przygotowanie i podanie. Wielu z nas ma swój ulubiony kubek, w którym kawa smakuje najlepiej.

Najbardziej intensywne doznania smakowe zapewnią nam kawy ziarniste, które zmielimy zaraz przed ich zaparzeniem. Do wyboru mamy trzy stopnie palenia kawy: jasny, średni i ciemny. Pierwsze dwa idealnie nadadzą się do metod alternatywnych (np. chemex, drip).

Do kawiarki świetnie sprawdzają się ziarna ciemno palone, które oddadzą w ten sposób pełen aromat oraz smak. Dla osób, które lubią pić kawę z mlekiem, będzie to również najlepszy sposób parzenia. Ważne są jednak proporcje oraz temperatura wody. Na 6 gramów kawy zaleca się użycie 100 ml wody i zalewamy ją płynem mającym ok. 90 stopni Celsjusza.

Pierwsze kawiarnie na świecie

Pierwsze kawiarnie powstały w Stambule (Turcja) około XVI wieku, a w Europie dopiero w XVII – otwierano je w miastach portowych jak Londyn, Hamburg czy Amsterdam. Kawiarnianą kolebką Polski jest natomiast Gdańsk, gdzie na przełomie XVII i XVIII wieku powstała Kawiarnia Mombera.

Co musisz wiedzieć o kawie? Świat kawy zmieniał się przez wieki, ale do dziś jest ona jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. W Polsce powstaje obecnie coraz więcej palarni, a na arenie międzynarodowej jesteśmy jednymi z najlepszych baristów. Świadomość picia kawy jest na tyle powszechna, że nie przystoi już pić byle jakiej, a tym bardziej rozpuszczalnej, która z dobrą kawą ma niewiele wspólnego.