PSZCZOŁA, MIÓD, ZDROWIE – CO WARTO WIEDZIEĆ O MIODZIE?

PSZCZOŁA, MIÓD, ZDROWIE – CO WARTO WIEDZIEĆ O MIODZIE?

Fot: picjumbo.com

Najskuteczniejsze w profilaktyce i leczeniu infekcji są miody spadziowe, gryczane i lipowe. Co warte podkreślenia, aby wzmocnić działanie miodu, możemy go dodać do herbaty, wody lub mleka. Należy jednak pamiętać, że temperatura nie może przekroczyć 40 stopni Celsjusza, ponieważ wrzątek pozbawia miód większości cennych pierwiastków.

Słodko i zdrowo

Oczywiście miód nie tylko wzmacnia naszą odporność. Do jego spektrum zastosowań należy dodać właściwości przeciwzapalne, wykrztuśne i regeneracyjne. Dzięki nim możemy uniknąć chorób serca, dolegliwości związanych z układem krążenia, kaszlu, alergii, zaparć i kamieni nerkowych. Warto również dodać, że zawarte w miodzie cukry proste, które nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi, sprawiają, że pszczeli wytwór z powodzeniem może być stosowany przez diabetyków. To jednak nie wszystko. Naukowcy już dawno udowodnili, że codzienne spożywanie niewielkiej ilości miodu wpływa na efektywność naszej pracy. Odpowiedni poziom energii w organizmie to dobra wiadomość dla osób uczących się i pracujących umysłowo. O miodzie nie powinni też zapominać sportowcy oraz rekonwalescenci.