Jak wybrać najlepszy catering pudełkowy

Jak wybrać najlepszy catering pudełkowy

Szybkie tempo życia, praca zawodowa i brak dostatecznej ilości czasu wolnego powoduje, że coraz mniej z nas ma możliwość gotować w domu zdrowe i pełnowartościowe posiłki. Ciekawym rozwiązaniem, które zyskuje na popularności jest catering pudełkowy. Sprawdź, jak wybrać najlepszy.

Catering pudełkowy to nic innego jak dieta zamknięta w pudełkach, które w wygodny sposób dostarczane są w wybrane przez nas miejsce. Najczęściej posiłki są zimne, ale znajdują się w pojemnikach, które można podgrzewać w mikrofalówce.

Na rynku znajdziemy wiele firm, które oferują najróżniejsze diety w formie abonamentów tygodniowych lub miesięcznych, np. dieta fit 1200 kcal, dla sportowców, wegetariańska, wegańska, bez glutenu itd. Ich ceny bardzo się różnią – najtańsze zaczynają się już od około 30zł dziennie, ale diety specjalistyczne mogą kosztować nas nawet 70 zł za każdy dzień.

Możemy również wybrać interesującą nas ilość posiłków w pakiecie – standardowo 3 (I śniadanie, II śniadanie, obiad) lub 5 (I śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja) oraz ilość dostaw w tygodniu – 5 (od poniedziałku do piątku) lub 7 (od poniedziałku do niedzieli).

Na co warto zwrócić uwagę, wybierając najlepszy catering pudełkowy?

  1. JAKOŚĆ

Pełnowartościowy i zdrowy posiłek musi zostać przygotowany z dobrej jakości składników. Świeżych warzyw i owoców, mięsa oraz produktów mlecznych. Chyba nie ma takiej osoby, która z chęcią zjadłaby na śniadanie kanapkę z podwiędłą sałatą i czerstwym pieczywem lub deser zrobiony z przejrzałych i lekko nadgnitych owoców.

Decydując się na korzystanie z cateringu pudełkowego, oddajemy w czyjeś ręce dobrostan naszego organizmu, dlatego warto zwrócić szczególną uwagę na to, z jakich składników przygotowywane są nasze posiłki i czy sposób ich pakowania oraz transport gwarantuje świeżość i bezpieczeństwo potraw.

Zwłaszcza osoby będące na restrykcyjnych dietach (np. nietolerancje pokarmowe i alergie) oraz wegetarianie i weganie powinni przyjrzeć się uważnie praktykom wybranej przez siebie firmy cateringowej i upewnić się, że ich potrzeby i przekonania zostaną uszanowane. Niestety jest jeszcze sporo kucharzy, którzy uważają, że zupa warzywna ugotowana na mięsie jest wegetariańska, a odrobina glutenu lub orzeszków ziemnych nikomu nie zaszkodzi.

  1. RÓŻNORODNE MENU

Największą zaletą diety pudełkowej jest to, że smaczne, zdrowe i różnorodne dania przygotowuje dla nas ktoś inny. Wiele osób próbujących stracić na wadze zgłasza, że tym, co skłania ich do rezygnacji są nudne i powtarzające się potrawy, które przygotowywali dla siebie w domu, dlatego oddanie tej kwestii w ręce profesjonalistów bywa bardzo skuteczne.

Duża część firm cateringowych korzysta na co dzień ze wsparcia dietetyków, którzy pomagają w układaniu jadłospisów. Ma to spore znaczenie, jeśli nasza dieta jest bardzo ograniczona lub korzystamy z opcji dla sportowców o zwiększonej kaloryczności.

  1. WIELKOŚĆ PORCJI

Każdy z nas ma inne oczekiwania w stosunku do wielkości porcji zamawianego przez siebie posiłku, dlatego przed wykupieniem cateringu pudełkowego warto dowiedzieć się, jak wyglądają przykładowe potrawy. Powinny być one dopasowane do wybranej przez nas diety i oczywiście proporcjonalne do ich ceny.

Dobrze zbilansowany posiłek powinien składać się z odpowiedniej ilości węglowodanów (np. ryż, makaron, ziemniaki), warzyw i owoców, białka (np. mięso, ryby, jajka, rośliny strączkowe) i tłuszczu (np. oliwa, olej, orzechy). Jeśli nasz talerz wypełniają same “zapychacze”, to nie przyczynią się one do poprawy naszej kondycji i stanu zdrowia.

  1. STREFA DOWOZU

Najczęściej posiłki w ramach diety pudełkowej dowożone są zimne, w wybranym przez nas przedziale godzinowym lub nawet dzień wcześniej. Jedynie duże firmy i spore zamówienia zbiorowe mogą liczyć na dowóz ciepłego obiadu o określonej porze dnia.

Jeśli zdecydujemy się na catering całodniowy dostarczany do pracy, to warto pamiętać o tym, że nie wszystkie firmy umożliwiają zmianę adresu zamówienia lub anulację wybranych dni. Podczas choroby, wyjazdu służbowego lub innej nieobecności, opłacone z góry jedzenie nie zostanie dowiezione do naszego domu.

  1. CENA

Ceny diety pudełkowej różnią się między sobą w zależności od wielu czynników, a należą do nich m.in. miejscowość, dzielnica, strefa dowozu, rodzaj opakowania, wybrana dieta, ilość dostaw w tygodniu, liczba posiłków na dzień itd. Najtańsze oferty zaczynają się już od ok. 30 zł za 5 posiłków dziennie w ramach diety 1200 kcal.

  1. EKO ROZWIĄZANIA

Coraz więcej firm umożliwia swoim klientom wybór opakowań – plastikowe, styropianowe, papierowe, biodegradowalne (np. z trzciny cukrowej). Jeśli zależy nam na tym, aby potrawy nadawały się do podgrzewania w mikrofalówce, to nie zawsze bardziej ekologiczna opcja będzie to umożliwiać. Bywa, że za opakowania eko doliczana jest także opłata dodatkowa, co może znacznie zwiększyć koszt miesięczny całego abonamentu.

Jeśli należysz do grona osób, którym trudno znaleźć czas na gotowanie, to catering pudełkowy może być idealnym rozwiązaniem dla Ciebie. Pełnowartościowe, urozmaicone i zdrowe posiłki będą dostarczane w wybrane miejsce, o określonej porze, a Ty będziesz mógł poświęcić swój cenny czas wolny na inne aktywności, niż stanie przy garach. Oferta dostępnych diet pudełkowych jest obecnie tak duża, że każdy z łatwością znajdzie coś odpowiedniego dla siebie – dopasowanego do własnych potrzeb żywieniowych i możliwości finansowych.