Jakakolwiek edukacja na temat win, powinna rozpoczynać się od tej informacji: świat win jest o wiele większy, niż kiedykolwiek mogło przyjść Ci do głowy. Mamy tysiące winiarskich regionów a co za tym idzie – tysiące rodzajów wina. A każdego dnia (tak, również w tej chwili!) powstaje kilkaset rodzajów wina. Co musisz wiedzieć o białym winie?
Dzisiaj skupimy się na winie białym.
Na początek – lekkie wina białe!
Jak powstają? Białe (lub czerwone) zbiera się, a następnie sortuje. Później grona są pozbawiane szypułek. W kolejnym kroku – winogrona tłoczy się i oddziela ok pestek i skórek. Wtedy sok fermentuje (bez skórek). Powstałe wino przechowuje się w specjalnych zbiornikach, w niskiej temperaturze. W ten sposób wino się stabilizuje. Później wino jest klarowane, butelkowane i trafia do sprzedaży.
Z czym łączymy? Z rybami, ze skorupiakami, z zieleniną, a także z miękkimi serami.
Jakie mamy rodzaje? Jakie aromaty w nich dominują?
- Albarino – grejpfrut, cytryna, nektarynka, melon, mokry żwir
- Gruner veltiner – zielona gruszka, żółte jabłko, fasolka szparagowa, biały pieprz, trybula
- Muscadet – zielone jabłko, gruszka, cytryna, limonka, muszla
- Pinot gris – żółte jabłko, nektarynka, brzoskwinia, melon, cytryna
- Sauvignon blanc – grejpfrut, brzoskwinia, zielony melon, agrest, marakuja
- Soave – cytryna, melon miodowy, zielone migdały, trybula, słony smak
- Vermentino – grejpfrut, zielone jabłko, limonka, migdał, narcyz
Dobrze zbudowane wina białe
Jak powstają? Białe (lub czerwone) winogrona zbiera się, a następnie sortuje. Później grona są pozbawiane szypułek. W kolejnym kroku – winogrona tłoczy się i oddziela od pestek, a także skórek. Wtedy sok fermentuje (bez skórek). Powstałe wino dojrzewa w specjalnych baryłkach. W czasie tego dojrzewania – bakterie kwasu mlekowego przetwarzają ostry kwas jabłkowy w łagodniejszy kwas mlekowy. Później wino jest klarowane, butelkowane i trafia do sprzedaży.
Z czym łączymy? Z białym mięsem, rybami, skorupiakami, a także miękkimi serami.
Jakie mamy rodzaje? Jakie aromaty w nich dominują?
- Chardonnay – żółte jabłko, ananas, karambola, masło, kreda
- Marsanne – mandarynka, morela, akacja, wosk pszczeli, pigwa
- Semillon – brzoskwinia, cytryna, wosk pszczeli, rumianek, słony smak
- Viognier – brzoskwinia, mango, mandarynka, róża, kapryfolium
Aromatyczne wina białe
Jak powstają? Białe winogrona są zbierane a następnie sortowane. Grona są pozbawiane szypułek. W kolejnym kroku – winogrona tłoczy się i oddziela ok pestek i skórek. Wtedy sok fermentuje (bez skórek). Fermentację można zatrzymać, nim drożdże wykorzystają cały cukier. Wino przechowuje się w zbiornikach w niskiej temperaturze – żeby osad osiadł na dnie i wino się ustabilizowało. Później wino jest klarowane, butelkowane i trafia do sprzedaży.
Z czym łączymy? Z białym mięsem, wędlinami, skorupiakami, twardymi i miękkimi serami, z deserami, a także z egzotycznymi przyprawami.
Jakie mamy rodzaje? Jakie aromaty w nich dominują?
- Chenin blanc – żółte jabłko, cytryna, gruszka, rumianek, miód
- Gewurztraminer – grejpfrut, mandarynka, guawa, liczi, róża
- Muscat blanc – gruszka, mandarynka, cytryna, kwiat pomarańczy, kapryfolium
- Riesling – zielone jabłko, limonka, jaśmin, wosk pszczeli, nafta
- Torrontes – brzoskwinia, cytryna, skórka cytryny, płatki róży, geranium
Jak podawać wina białe?
Warto podkreślić, że każdy rodzaj wina po otwarciu powinno przechowywać się przez zupełnie inny czas. Z białych, najdłużej (bo około tydzień) możemy przechowywać białe lekkie i białe aromatyczne. Białe pełne to już około trzy dni, maksymalnie pięć.
A jak przechowywać otwarte wino? Tutaj ostrzegamy: wina naprawdę szybko się psują, jeśli narażamy je na wysoką temperaturę albo zbyt duży kontakt z tlenem (niezamknięta butelka). Najwłaściwszym rozwiązaniem, wydaje się być chłodziarka. I w tym przypadku – musimy pilnować, żeby temperatura była w graniach 10 do 13 stopni.
Wina białe aromatyczne oraz wina białe pełne podajemy zimne. Wina białe lekkie podajemy lodowate. Oczywiście w kieliszkach do wina białego. I to wszystko co musisz wiedzieć o białym winie.