3 pomysły na dania inspirowane jesienią

3 pomysły na dania inspirowane jesienią

Facet i kuchnia

3 pomysły na dania inspirowane jesienią

Kuchnia sezonowa to najlepszy sposób na korzystanie z dobrodziejstw polskich sadów i pól, które o każdej porze roku oferują nam inne uprawy. Jesienne owoce i warzywa możemy włączyć do naszego codziennego menu na wiele sposób. Oto 3 pomysły na dania inspirowane jesienią, które warto wypróbować już dziś.

Okres wegetacyjny w Polsce kończy się jesienią, co w praktyce oznacza, że właśnie wtedy mają miejsce ostatnie zbiory większości warzyw i owoców, które rosły do tej pory na polach i w sadach. W sklepach półki uginają się więc od różnych produktów sezonowych, którymi możemy nacieszyć się przez krótki czas w roku. Sprawdź nasze 3 pomysły na dania inspirowane jesienią, którymi zaskoczysz swoich bliskich.

Sezonowe warzywa i owoce jesienią

Współczesny przemysł spożywczy, a zwłaszcza nowoczesne technologie uprawy roślin, pozwalają nam na zapewnienie odpowiednich warunków, które potrzebne są do wzrostu różnym gatunkom warzyw i owoców nawet poza ich naturalnym sezonem. Dzięki ogromnym, ogrzewanym przez cały rok szklarniom, możemy cieszyć się sałatą czy pomidorami przez cały rok. Nic jednak nie zastąpi smaku tych rosnących pod chmurką, które miały szansę dojrzewać wśród promieni słonecznych. Właśnie dlatego korzystanie z produktów sezonowych w naszej kuchni jest tak ważne. Wtedy mają one bowiem najwięcej wartości odżywczych i wyjątkowe walory smakowe.

Do jesiennych owoców i warzyw, które uprawiane są w naszym kraju, a ich zbiór przypada na koniec lata lub początek jesieni, należą:

  • śliwki
  • jabłka
  • gruszki
  • pigwy
  • winogrona
  • bakłażany
  • cukinie
  • dynie
  • kabaczki
  • patisony
  • orzechy włoskie
  • orzechy laskowe
  • owoce dzikiej róży
  • czarny bez
  • aronia
  • grzyby leśne

PRZEPISY NA DANIA INSPIROWANE JESIENIĄ

ZUPA KREM Z DYNI

Składniki:
  • 1 dynia (np. hokkaido, muscat, piżmowa)
  • 1-2 duże bataty
  • 2-3 marchewki
  • 2-3 pietruszki korzeniowe lub pasternaki
  • 1 seler
  • 2-3 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1-2 czerwone papryki
  • 2-3 pomidory
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
  • oliwa z oliwek lub olej roślinny
Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza.
  2. Wszystkie warzywa dokładnie umyć i obrać ze skórki. Pokroić na mniejsze kawałki o podobnej wielkości. Polać oliwą z oliwek, dokładnie posolić i popieprzyć.
  3. Dynię, bataty, marchew, seler, cebulę, czosnek, pomidory, paprykę oraz pietruszkę (lub pasternak) ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec do miękkości przez około 45-60 minut.
  5. Po wyjęciu z piekarnika, przełożyć warzywa do garnka, a następnie zmiksować razem na gładką masę blenderem.
  6. Przyprawić do smaku słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Dolać odrobinę wody lub bulionu warzywnego, jeśli zupa jest zbyt gęsta.
  7. Podawać z wybranymi dodatkami, które podkreślą jej aksamitną konsystencję i wyjątkowy, jesienny smak.
Dodatki do zupy z dyni:
  • karmelizowany boczek
  • grzanki z pieczywa
  • groszki ptysiowe
  • śmietana kwaśna
  • pokruszony ser feta
  • prażone orzeszki piniowe

FASZEROWANE BAKŁAŻANY

Składniki:
  • bakłażany
  • mozzarella
  • czosnek
  • pomidorki koktajlowe
  • oliwki zielone
  • oliwki czarne
  • pomidory suszone
  • ser typu feta
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • papryka żółta
  • oliwa z oliwek
  • pieprz, sól
Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza.
  2. Bakłażany umyć, przekroić na pół oraz naciąć w kratkę. Posmarować oliwą z oliwek z obu stron, posolić i popieprzyć.
  3. Ułożyć na blaszce skórką do góry.
  4. Piec przez około 30 minut. Następnie obrócić je na drugą stronę.
  5. Połowę bakłażanów nafaszerować pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół, zielonymi i czarnymi oliwkami, suszonymi pomidorami oraz mozzarellą.
  6. Drugą połowę wypełnić pokrojonymi w kostkę paprykami (żółtą, zieloną i czerwoną) oraz serem feta.
  7. Piec przez 15-20 minut.
  8. Podawać z dowolnymi dodatkami. Pieczone bakłażany idealnie komponują się z ugotowanym lub smażonym ryżem, a także lekkimi sałatkami na bazie mixu różnych sałat i sosu winegret.
Dodatki do faszerowanych bakłażanów:
  • gotowany ryż
  • ryż smażony
  • chrupiące tosty
  • bagietki lub inne świeże pieczywo
  • mix sałat z sosem winegret

ROLADKI ZE SCHABU W SOSIE GRZYBOWYM

Składniki:
  • bulion warzywny
  • schab bez kości w plastrach
  • grzyby leśne (np. podgrzybki, borowiki)
  • śliwki suszone lub powidła śliwkowe
  • kromka chleba
  • kiszony ogórek
  • cebula
  • musztarda (np. sarepska)
  • sól, pieprz, majeranek, jałowiec, liść laurowy, ziele angielskie
  • olej roślinny do smażenia
  • nitka lub silikonowe sznurki do wiązania roladek
  • 2-3 łyżki mąki lub kwaśna śmietana
Przygotowanie:
  1. Mięso umyć i rozbić tłuczkiem na cienkie plastry. Posolić i popieprzyć według uznania.
  2. Kromkę chleba pokroić w paski o szerokości kciuka. Podobnie postąpić z cebulą i kiszonym ogórkiem.
  3. Posmarować rozbity plaster schabu z jednej strony musztardą. Ułożyć na niej kawałek ogórka, chleba i cebuli.
  4. Starannie zawinąć w roladkę i zabezpieczyć dookoła nitką.
  5. Przygotowane tak mięso obsmażyć na złoty kolor na patelni.
  6. Przełożyć usmażone roladki do garnka lub brytfanny. Zalać bulionem warzywnym lub wodą.
  7. Dorzucić oczyszczone i pokrojone w mniejsze kawałki lub w plasterki grzyby, kilka kawałków kiszonych ogórków oraz 2-3 łyżeczki powideł śliwkowych lub 2-3 świeże śliwki.
  8. Dodać przyprawy: sól, pieprz czarny w kulach, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec i majeranek.
  9. Gotować pod przykryciem przez 1-1,5h, aż mięso zmięknie, a ilość płynu zostanie zredukowana.
  10. Zagęścić sos zaklepką z wody i mąki lub kwaśną śmietaną.
  11. Podawać z wybranymi dodatkami, aby stworzyć idealny obiad na jesienną porę dla całej rodziny.
Dodatki do roladek w sosie grzybowym:
  • ziemniaki
  • kluski śląskie
  • kopytka
  • pyzy (kluski parowane)
  • modra kapusta
  • buraczki
  • surówka z kiszonej kapusty

Jesienna kuchnia pełna jest kolorów i smaków, które zadowolą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Nie brakuje powiem przepisów na każde gusta. Bez problemu znajdziemy takie, które zachwycą wegan czy wegetarian, ale także prawdziwych miłośników mięs. Wszak właśnie o tej porze roku na polskich stołach króluje dziczyzna i gęsina. Nie zapominajmy jednak o warzywach i owocach sezonowych, które nadadzą naszym potrawom wyjątkowego aromatu, za którym będziemy tęsknić zimą.

Men Magazine

Men Magazine