3 pomysły na mięso z grilla

Facet i kuchnia

3 pomysły na mięso z grilla

Ogrodowe przyjęcia z potrawami z rusztu są pozycją obowiązkową na liście wydarzeń towarzyskich, które mają miejsce latem. Wielu z nas z utęsknieniem czeka na weekend, aby w spokoju zasiąść nad stołem zastawionym prawdziwymi przysmakami. Oto 3 pomysły na mięso z grilla, które warto wypróbować w tym sezonie.

Grillowane potrawy niezaprzeczalnie kojarzą nam się z latem i wakacjami, dlatego wielu Polaków chętnie organizuje o tej porze roku przyjęcia w ogrodzie, na których podawane są najróżniejsze potrawy z rusztu. Zachęcają do tego słoneczne popołudnia i ciepłe wieczory, dzięki którym wspólne biesiadowanie na świeżym powietrzu jest jeszcze bardziej przyjemne. Na naszych stołach króluje wtedy nie tylko kiełbasa, ale także wieprzowina i kurczak. Sprawdź nasze 3 pomysły na mięso z grilla, które zachwycą Twoją rodzinę i znajomych.

KARKÓWKA WIEPRZOWA MARYNOWANA W ZIOŁACH

Składniki:

  • 1 kg świeżej karkówki
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • 1 duża cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • rozmaryn (świeży lub suszony)
  • tymianek (świeży lub suszony)
  • kolendra (nasiona)
  • majeranek (suszony)
  • musztarda (np. sarepska, stołowa, Dijon)
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

  1. Mięso umyć, oczyścić z nadmiaru tłuszczu i ścięgien oraz pokroić w cienkie plastry. Można także rozbić je tłuczkiem, aby lepiej wchłaniały marynatę i później szybciej smażyły się na ruszcie.
  2. Plastry karkówki posolić i popieprzyć z obu stron według uznania.
  3. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  4. Listki świeżego rozmarynu i tymianku poobrywać z gałązek i umyć. Każdego z ziół wystarczy mała garstka.
  5. W osobnej misce umieścić wszystkie składniki marynaty: pół szklanki oliwy z oliwek, ¼ szklanki octu balsamicznego, cebulę i czosnek, świeży tymianek i rozmaryn, nasiona kolendry (1 łyżka), ziele angielskie (ok. 10 kulek), liść laurowy (ok 5. sztuk) i musztardę (2 łyżki). Wszystko dokładnie wymieszać.
  6. Mięso posmarować z obu stron marynatą za pomocą silikonowego pędzelka. Włożyć do miski i zalać pozostałą ilością marynaty. Zawinąć miskę w folię spożywczą i schować do lodówki na całą noc.
  7. Następnego dnia rano karkówka jest już gotowa do obróbki termicznej na grillu.

SŁODKO-OSTRE SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA

Składniki:

  • 2 kg skrzydełek z kurczaka
  • oliwa z oliwek
  • sos sojowy
  • ocet winny lub jabłkowy
  • keczup pikantny
  • miód
  • 3-4 ząbki czosnku
  • słodka papryka suszona
  • suszone płatki chilli
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Skrzydełka z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć.
  2. Mięso posolić i popieprzyć według gustu.
  3. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  4. W misce połączyć składniki marynaty: pół szklanki oliwy z oliwek, 3-4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu, 3 łyżki ostrego keczupu, 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego, 1 łyżeczka suszonych płatków chilli, 2 łyżeczki słodkiej papryki i czosnek.
  5. Zanurzyć skrzydełka w marynacie i pozostawić w lodówce przynajmniej na kilka godzin przez ich grillowaniem na ruszcie.

ŻEBERKA WIEPRZOWE MARYNOWANE W CIEMNYM PIWIE

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • piwo ciemne słodowe (np. Karmi)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • jałowiec
  • majeranek (suszony)
  • rozmaryn (suszony lub świeży)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Żeberka umyć i pokroić w pojedyncze lub podwójne kawałki.
  2. Mięso posolić i popieprzyć według uznania.
  3. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  4. W osobnej misce połączyć ze sobą składniki marynaty: pół szklanki oliwy z oliwek, 5 łyżek octu balsamicznego, pół butelki ciemnego piwa, czosnek, 6 kulek jałowca, 2 łyżki suszonego majeranku i 1 łyżkę suszonego rozmarynu lub listki pochodzące z jednej gałązki świeżego rozmarynu.
  5. Żeberka dokładnie zanurzyć w marynacie i pozostawić pod przykryciem na całą noc w lodówce.
  6. Grillować równomiernie z każdej strony do momentu zarumienienia się mięsa.

Wielu z nas popełnia latem istotny błąd i przygotowując mięso na grilla, ciągle używa tej samej mieszanki przypraw. Dania z rusztu wcale nie muszą za każdym razem smakować tak samo. Wystarczy skorzystać z jednego z wielu przepisów, z którymi z łatwością poradzi sobie nawet laik w kuchni, a dzięki ziołom i innym dodatkom nasze przysmaki z grilla nabiorą nowego aromatu.

Men Magazine

Men Magazine