Ogrodowe przyjęcia z potrawami z rusztu są pozycją obowiązkową na liście wydarzeń towarzyskich, które mają miejsce latem. Wielu z nas z utęsknieniem czeka na weekend, aby w spokoju zasiąść nad stołem zastawionym prawdziwymi przysmakami. Oto 3 pomysły na mięso z grilla, które warto wypróbować w tym sezonie.
Grillowane potrawy niezaprzeczalnie kojarzą nam się z latem i wakacjami, dlatego wielu Polaków chętnie organizuje o tej porze roku przyjęcia w ogrodzie, na których podawane są najróżniejsze potrawy z rusztu. Zachęcają do tego słoneczne popołudnia i ciepłe wieczory, dzięki którym wspólne biesiadowanie na świeżym powietrzu jest jeszcze bardziej przyjemne. Na naszych stołach króluje wtedy nie tylko kiełbasa, ale także wieprzowina i kurczak. Sprawdź nasze 3 pomysły na mięso z grilla, które zachwycą Twoją rodzinę i znajomych.
KARKÓWKA WIEPRZOWA MARYNOWANA W ZIOŁACH
Składniki:
- 1 kg świeżej karkówki
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- 1 duża cebula
- 4-5 ząbków czosnku
- rozmaryn (świeży lub suszony)
- tymianek (świeży lub suszony)
- kolendra (nasiona)
- majeranek (suszony)
- musztarda (np. sarepska, stołowa, Dijon)
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
- Mięso umyć, oczyścić z nadmiaru tłuszczu i ścięgien oraz pokroić w cienkie plastry. Można także rozbić je tłuczkiem, aby lepiej wchłaniały marynatę i później szybciej smażyły się na ruszcie.
- Plastry karkówki posolić i popieprzyć z obu stron według uznania.
- Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Listki świeżego rozmarynu i tymianku poobrywać z gałązek i umyć. Każdego z ziół wystarczy mała garstka.
- W osobnej misce umieścić wszystkie składniki marynaty: pół szklanki oliwy z oliwek, ¼ szklanki octu balsamicznego, cebulę i czosnek, świeży tymianek i rozmaryn, nasiona kolendry (1 łyżka), ziele angielskie (ok. 10 kulek), liść laurowy (ok 5. sztuk) i musztardę (2 łyżki). Wszystko dokładnie wymieszać.
- Mięso posmarować z obu stron marynatą za pomocą silikonowego pędzelka. Włożyć do miski i zalać pozostałą ilością marynaty. Zawinąć miskę w folię spożywczą i schować do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia rano karkówka jest już gotowa do obróbki termicznej na grillu.
SŁODKO-OSTRE SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA
Składniki:
- 2 kg skrzydełek z kurczaka
- oliwa z oliwek
- sos sojowy
- ocet winny lub jabłkowy
- keczup pikantny
- miód
- 3-4 ząbki czosnku
- słodka papryka suszona
- suszone płatki chilli
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Skrzydełka z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć.
- Mięso posolić i popieprzyć według gustu.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- W misce połączyć składniki marynaty: pół szklanki oliwy z oliwek, 3-4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu, 3 łyżki ostrego keczupu, 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego, 1 łyżeczka suszonych płatków chilli, 2 łyżeczki słodkiej papryki i czosnek.
- Zanurzyć skrzydełka w marynacie i pozostawić w lodówce przynajmniej na kilka godzin przez ich grillowaniem na ruszcie.
ŻEBERKA WIEPRZOWE MARYNOWANE W CIEMNYM PIWIE
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- piwo ciemne słodowe (np. Karmi)
- 4-5 ząbków czosnku
- jałowiec
- majeranek (suszony)
- rozmaryn (suszony lub świeży)
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Żeberka umyć i pokroić w pojedyncze lub podwójne kawałki.
- Mięso posolić i popieprzyć według uznania.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- W osobnej misce połączyć ze sobą składniki marynaty: pół szklanki oliwy z oliwek, 5 łyżek octu balsamicznego, pół butelki ciemnego piwa, czosnek, 6 kulek jałowca, 2 łyżki suszonego majeranku i 1 łyżkę suszonego rozmarynu lub listki pochodzące z jednej gałązki świeżego rozmarynu.
- Żeberka dokładnie zanurzyć w marynacie i pozostawić pod przykryciem na całą noc w lodówce.
- Grillować równomiernie z każdej strony do momentu zarumienienia się mięsa.
Wielu z nas popełnia latem istotny błąd i przygotowując mięso na grilla, ciągle używa tej samej mieszanki przypraw. Dania z rusztu wcale nie muszą za każdym razem smakować tak samo. Wystarczy skorzystać z jednego z wielu przepisów, z którymi z łatwością poradzi sobie nawet laik w kuchni, a dzięki ziołom i innym dodatkom nasze przysmaki z grilla nabiorą nowego aromatu.