Jedzenie kanapek z serem i szynką może w końcu znudzić się każdemu. Aby urozmaicić swój codzienny jadłospis, warto sięgać po ciekawe przepisy na pożywne posiłki. Sprawdź nasze 3 pomysły na śniadania do pracy, które zjesz ze smakiem bez podgrzewania.
Szykowanie jedzenia do pracy nie musi być ani czasochłonne, ani trudne. Wystarczy kilka prostych przepisów, dzięki którym nasza codzienna dieta nabierze więcej kolorów. Dają nam także dużą swobodę w zakresie wyboru ulubionych dodatków, co jest ich sporą zaletą. Oto 3 pomysły na śniadania do pracy, które możesz przygotować nawet dzień wcześniej i będą dobrze smakować na zimno.
WRAPY ŚNIADANIOWE Z TORTILLI
Składniki:
- 1 opakowanie pszennych tortilli
- serek śmietankowy do smarowania
- wędzony łosoś
- zielony ogórek
- świeży koperek
- ulubiona szynka
- żółty ser w plastrach
- majonez
- keczup
- sałata (np. lodowa, rzymska)
- 1 słoik suszonych pomidorów w oleju
- zielone oliwki
Przygotowanie:
WRAPY Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM:
- Wyjmij z opakowania jeden placek tortilli. Posmaruj śmietankowym serkiem śniadaniowym.
- Posyp świeżym koperkiem, solą i pieprzem do smaku.
- Ułóż na środku tortilli cienkie plasterki zielonego ogórka i wędzonego łososia.
- Starannie zawiń wrapa, przekrój na pół i zapakuj w folię na wynos.
WRAPY Z SZYNKĄ I SEREM:
- Wyjmij tortillę z opakowania. Posmaruj sosem zrobionym z majonezu i keczupu.
- Na środku placka ułóż plasterki ulubionej szynki i żółtego sera.
- Dodaj liście sałaty.
- Zwiń wrapa, przekrój i zapakuj na wynos w folię aluminiową lub spożywczą.
WRAPY Z SUSZONYMI POMIDORAMI:
- Śmietankowy serek śniadaniowy wymieszaj z pokrojonymi w drobną kostkę suszonymi pomidorami i oliwkami. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
- Posmaruj serkiem cały placek tortilli i dołóż kilka listków sałaty.
- Zwiniętego wrapa przekrój na pół i zabezpiecz folią, aby zachowała kształt.
WYTRAWNE MUFFINY
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- ¾ szklanki mleka
- sól
- pieprz
- zioła do smaku (np. bazylia, oregano, rozmaryn)
- suszone pomidory w oleju
- papryka czerwona, zielona i żółta
- ser żółty w kostce
- szynka w kawałku
- pomidory
- zielone oliwki
- ser feta
- ser mozzarella
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto, czyli mąkę, olej, proszek do pieczenia, jajka i mleko. Przypraw do smaku solą i pieprzem oraz wybranymi ziołami (np. bazylia i oregano).
- Pokrój w małą kostkę wybrane dodatki, np. szynkę, ser żółty, kolorowe papryki, suszone pomidory, oliwki, ser feta, ser mozzarella, pomidory.
- Podziel ciasto na kilka części i każdą z nich wymieszaj z innymi dodatkami, a dzięki temu uzyskasz babeczki w kilku smakach podczas jednego pieczenia.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Przygotuj foremki do pieczenia muffinek. Wypełnij je ciastem do około ⅔ wysokości.
- Piecz babeczki przez 25-30 minut, aż nabiorą złotego koloru.
FASZEROWANE NALEŚNIKI NA SŁONO
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- szpinak mrożony
- ser typu feta
- czosnek
- kasza manna
- zielone pesto
- ser mozzarella
- pasta jajeczna (jajka na twardo, majonez, szczypiorek, sól, pieprz)
Przygotowanie:
NALEŚNIKI FASZEROWANE SZPINAKIEM I SEREM FETA
- W misce wymieszaj składniki na ciasto naleśnikowe – mąkę, jajko, mleko, wodę i olej. Usmaż je na patelni, aż nabiorą złotego koloru.
- Do garnka włóż porcję mrożonego szpinaku i dolej około ⅓ szklanki wody. Dodaj czosnek (2-3 ząbki) i pieprz do smaku. Pod koniec gotowania dodaj ⅓ opakowania sera feta i dosyp 2-3 łyżki kaszki mannej, aby zagęścić farsz.
- Po wystudzeniu posmaruj naleśniki farszem, zawiń starannie w rulon, przekrój na pół i zapakuj na wynos.
NALEŚNIKI FASZEROWANE PASTĄ JAJECZNĄ
- Wymieszaj w misce składniki na naleśniki i usmaż je na złoty kolor na patelni.
- W osobnym garnku ugotuj na twardo 3-4 jajka. Obierz je ze skorupek, ostudź i rozgnieć widelcem. Następnie dodaj 2-3 łyżki majonezu, garść świeżego szczypiorku oraz sól i pieprz do smaku.
- Posmaruj naleśniki powstałą pastą jajeczną, zawiń, przekrój i zapakuj do pracy.
NALEŚNIKI FASZEROWANE ZIELONYM PESTO I MOZZARELLĄ
- Z przygotowanego wcześniej ciasta usmaż na patelni naleśniki, aż nabiorą złotego koloru.
- Posmaruj je zielonym pesto ze słoika i posyp pokrojoną w drobną kostkę mozzarellą. Możesz dodać także oliwki i suszone pomidory.
- Zawiń naleśnik w rulonik, przekrój na pół i zapakuj w folię na wynos.
Śniadania do pracy nie muszą być nudne i ciągle się powtarzać. W sieci znajdziemy bez problemu wiele przepisów na proste i pożywne dania, które nie są kanapkami. Zapewnią nam jednak dawkę potrzebnej w ciągu dnia energii. Nie musimy podgrzewać ich przed jedzeniem, ponieważ świetnie smakują także na zimno. Warto więc urozmaicić swój standardowy jadłospis o nowe pomysły, dzięki którym nasze śniadania nabiorą więcej koloru.