4 pomysły na szybkie obiady

Facet i kuchnia

4 pomysły na szybkie obiady

Przygotowywanie posiłków po powrocie do domu bywa ostatnią rzeczą, na którą mamy ochotę po całym dniu pracy. Głodni i zmęczeni, chcemy jedynie zjeść coś smacznego i pożywnego, a nie stać przy garach. Sprawdź te 4 pomysły na szybkie obiady, które urozmaicą Twój jadłospis.

Szybki obiad to taki, którego ugotowanie zajmuje nam mniej niż godzinę. Na całe szczęście istnieje wiele przepisów, które pozwolą nam zasiąść do stołu już po 30-45 minutach. Nawet w tak krótkim czasie jesteśmy bowiem w stanie przygotować ciepłe, pełnowartościowe i smaczne dania. Oto 4 pomysły na szybkie obiady, które warto wypróbować już dziś.

TORTILLE Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

Składniki:

  • opakowanie pszennych tortilli
  • 1-2 piersi z kurczaka
  • ulubione warzywa (np. sałata, pomidor, ogórek, papryka, cebula)
  • keczup, majonez lub sos czosnkowy
  • przyprawa do gyrosa lub ulubione przyprawy (np. słodka papryka, oregano, bazylia, sól, pieprz)
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Starannie umyj i oczyść pierś z kurczaka. Mięso pokrój w cienkie paski lub drobną kostkę. Przypraw gotową mieszanką do gyrosa lub ulubionymi ziołami (np. suszona papryka, oregano, bazylia, sól, pieprz).
  2. Wszystkie warzywa dokładnie umyj i pokrój w mniejsze kawałki.
  3. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Usmaż mięso z kurczaka na złoty kolor.
  4. Podgrzej gotowe tortille na suchej patelni przez ok. 30 sekund z każdej strony.
  5. Skomponuj wrapy według własnego uznania. Zacznij od posmarowania tortilli keczupem, majonezem lub sosem czosnkowym. Dołóż mięso i świeże warzywa.
  6. Starannie zawiń w rulon. Dół wrapa możesz zabezpieczyć folią aluminiową, aby nie rozwijał się podczas jedzenia.

WIEJSKA POTRAWKA Z KASZĄ GRYCZANĄ

Składniki:

  • 300-400g ulubionej kiełbasy (np. jałowcowa, wiejska)
  • 2-3 woreczki kaszy gryczanej
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 kiszone ogórki
  • 2 puszki pomidorów lub 1 passata pomidorowa
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka groszku
  • 1 puszka kukurydzy
  • majeranek, sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Kiełbasę pokrój w plasterki lub kostkę.
  2. Cebulę, czosnek i ogórki kiszone pokrój w mniejsze kawałki.
  3. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Podsmaż cebulę i czosnek. Dorzuć kiełbasę i smaż razem przez kilka minut.
  4. Dołóż pomidory z puszki lub dolej passaty pomidorowej.
  5. Następnie wrzuć do sosu pozostałe warzywa, czyli kiszone ogórki, fasolę, groszek i kukurydzę.
  6. Przypraw majerankiem, solą i pieprzem. Jeśli lubisz pikantne potrawy, dosyp trochę suszonej, ostrej papryki.
  7. Całość gotuj razem przez 10-15 minut, aż do połączenia smaków.
  8. W osobnym garnku ugotuj kaszę gryczaną do miękkości. Odcedź ją z wody i połącz ze sosem.
  9. Podawaj na ciepło jako samodzielne danie.

SPAGHETTI Z SUSZONYMI POMIDORAMI I OLIWKAMI

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu
  • 1 słoik suszonych pomidorów w oleju
  • 2-3 pomidory lub 2 garście pomidorków koktajlowych
  • 1 słoik zielonych oliwek
  • 1 duża cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • bazylia, oregano, sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Połowę zawartości słoika z suszonymi pomidorami pokrój w cienkie plasterki lub małą kostkę.
  2. Przekrój na pół zielone oliwki (ok. ⅓ słoika).
  3. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w cienkie paski.
  4. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę i czosnek, aż się zeszklą.
  5. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory lub przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
  6. Dorzuć na patelnię oliwki i suszone pomidory.
  7. Przypraw sos suszoną bazylią i oregano, a także solą i pieprzem do smaku.
  8. W osolonej wodzie ugotuj makaron (np. spaghetti, rurki, świderki).
  9. Przed podaniem podgrzej go razem z sosem na patelni przez 2-3 minuty, aby smaki dobrze się połączyły.

ZAPIEKANKI Z BAGIETKI

Składniki:

  • 2-3 bagietki
  • ulubiona wędlina (np. szynka, salami)
  • ser żółty (np. gouda, edam)
  • ser mozzarella
  • ser camembert
  • ser feta
  • dowolne warzywa (np. pomidory, papryka, pieczarki, cebula, kukurydza z puszki)
  • oliwki zielone, oliwki czarne, kapary
  • żurawina w słoiku
  • świeża bazylia

Przygotowanie:

  1. Bagietki przekrój na pół.
  2. Warzywa umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Na każdej z połówek bagietek ułóż ulubione składniki. Oto przykładowe połączenia, które warto wypróbować:
  4. szynka, pieczarki, cebula, żółty ser
  5. salami, papryka czerwona, cebula, żółty ser
  6. ser mozzarella, pomidory, zielone oliwki, listki świeżej bazylii
  7. ser camembert, kapary, żurawina
  8. ser feta, papryka czerwona, pomidory, czarne oliwki
  9. Piecz przez 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Nie każdy facet odnajduje się w kuchni lub lubi gotować. Wszyscy musimy jednak jeść, aby mieć potrzebną nam do działania energię. Na szczęście nawet kompletni laicy poradzą sobie z wybranymi przez nas przepisami na szybkie obiady bez problemu. Są bardzo proste, pozwalają na dużą dowolność w zakresie składników, a także ich przygotowanie zajmuje mało czasu. Sprawdzą się więc idealnie po powrocie z pracy do domu, gdy chcemy zjeść coś od razu.

Men Magazine

Men Magazine