Składniki:
- dwie puszki białej fasoli
- 3 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- 700 ml passaty
- pieprz
- sól
- łyżeczka octu balsamicznego (opcjonalnie)
- kilka kromek dobrego pieczywa pełnoziarnistego
- ćwiartki limonki
- listki bazylii
Przygotowanie:
Czosnek siekamy na małe kawałki i podsmażamy na oliwie, aż do zrumienienia. Do czosnku wlewamy passatę i gotujemy na małym ogniu około 5 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy odcedzoną fasolę. Następnie gotujemy na wolnym ogniu 15-20 minut, pod koniec gotowania dodając łyżeczkę octu balsamicznego. Fasolę w sosie nakładamy na podpieczone w piecu lub w tosterze kromki chleba pełnoziarnistego. Podajemy posypane listkami bazylii i ćwiartką limonki, której sok doskonale skomponuje się z daniem.