Ciasto z okazji Dnia Kobiet powinno być wyjątkowe, zachwycać zmysły i stanowić idealne dopełnienie romantycznej kolacji. Z naszym przepisem poradzi sobie każdy facet, bo brownie z truskawkami i białą czekoladą zawsze się uda. Sprawdź, co musisz przygotować, aby je upiec.
Idealne ciasto z okazji Dnia Kobiet powinno zawierać ulubione składniki płci pięknej. Wszystkie te kryteria spełnia brownie, ponieważ większość pań kocha czekoladę pod każdą postacią. To miękkie i wilgotne ciasto, które ma bardzo intensywny i wyrazisty smak. Warto wykorzystać do jego przygotowania czekoladę i kakao najwyższej jakości. Jeśli chcemy dodać temu klasycznemu deserowi trochę ognia, możemy wsypać do ciasta odrobinę chilli. To z pewnością podkręci atmosferę.
Nasza wersja tego przepisu zakłada wykorzystanie świeżych truskawek, które można zamienić w razie potrzeby także na maliny czy wiśnie. Ważne, aby wybrane przez nas owoce były odświeżające i lekko kwaśne. Dzięki temu będą stanowić idealną równowagę z gorzkim i jednocześnie słodkim smakiem czekolady i kakao. Ten deser najlepiej podawać na ciepło z lodami waniliowymi, które stanowią do nich najlepszy dodatek.
Wykonanie tego ciasta jest banalnie proste i poradzi sobie z nim w kuchni każdy facet. Nie ma możliwości na porażkę, ponieważ dobrze upieczone brownie przypomina trochę swoją konsystencją… zakalec. Nie musimy się więc niczego obawiać. To właśnie ta miękkość i lekko ciągnące się wnętrze jest jedną z jego największych zalet, a jego smak to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Brownie z truskawkami i białą czekoladą
Składniki:
- 1 kostka masła 200g
- 1 szklanka mąki
- ¾ szklanki drobnego cukru
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 tabliczka białej czekolady
- 4 duże jajka
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
- Masło rozpuścić na małym ogniu. Dodać pokruszone dwie tabliczki czekolady i mieszać do połączenia się składników na gładką masę. Odstawić do wystudzenia.
- Cztery duże jajka lub pięć małych zmiksować na gładką masę z ¾ szklanki drobnego cukru.
- Ostudzone masło i czekoladę połączyć z powstałą wcześniej z jajek i cukru masą.
- Do ciasta dodać mąkę i kakao. Miksować przez chwilę do połączenia się składników.
- Truskawki umyć, odciąć szypułki i pokroić w ćwiartki.
- Białą czekoladę połamać na kostki, a następnie każdą z nich pokroić na cztery części.
- Ciasto wylać na blaszkę, np. kwadratową, w kształcie serca. Ważne, aby była ona na tyle duża, aby wlana do niej masa na brownie nie miała więcej niż 3-4 cm wysokości.
- Na cieście ułożyć gęsto truskawki w równych odstępach, a między nimi umieścić kawałki białej czekolady.
- Nagrzać piekarnik do 160-170 stopni Celsjusza.
- Piec ciasto przez 35-40 minut. Zawsze będzie wilgotne, dlatego nie warto sprawdzać go patyczkiem po upieczeniu.
- Po wystudzeniu pokroić brownie na kwadratowe kawałki. Podawać z lodami waniliowymi, świeżymi truskawkami i listkami mięty do ozdoby.
Brownie z truskawkami i białą czekoladą to idealne ciasto na Dzień Kobiet. Jest wilgotne i rozpływające się w ustach. Dzięki dodatkowi świeżych owoców jego smak nabiera większej głębi. To jeden z najprostszych przepisów, z którym poradzi sobie w kuchni każdy facet. Nie ma opcji, że coś się nie uda. Brownie wychodzi zawsze i zawsze smakuje wybornie. Z pewnością potwierdzi to każda kobieta, która go spróbuje. Zwłaszcza w towarzystwie zimnych lodów waniliowych, które stanowią świetne dopełnienie tego wyjątkowego deseru.