Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Facet i kuchnia

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Masz ochotę na przygotowanie jesiennego dania w swojej kuchni? Koniecznie musisz wypróbować kabaczka, czyli cukinię! Cukinia faszerowana mięsem mielonym to coś, co sprawdzi się zarówno podczas rodzinnego, codziennego obiadu, jak i podczas spotkania ze znajomymi. Jesteśmy pewni, że tym przepisem zaskoczysz wszystkich!

Składniki:

  • 2 cukinie,
  • 400 g mięsa mielonego z indyka,
  • 4 pomidory
  • 100 g ryżu białego,
  • 4 małe cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 120 g marchwi,
  • oliwa z oliwek,
  • 120 g tartego żółtego sera,
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, kurkuma
  • kilka czarnych oliwek.

Przygotowanie:

  1. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.
  2. Myjemy cukinię, a następnie musimy ją przekroić wzdłuż na pół oraz wydrążyć z niej pestki.
  3. Czosnek rozdrabniamy, cebulę kroimy w kostkę i całość chwilę podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy. Podczas smażenia kroimy marchew i pomidory w kostkę.
  4. Następnie do cebuli i czosnku dodajemy mięso mielone, miąższ z cukinii oraz pokrojoną marchewkę. Całość razem podsmażamy, a na koniec dodajemy pomidory.
  5. Farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz kurkumą, a następnie wykładamy go na wydrążone wcześniej cukinie.
  6. Całość posypujemy żółtym serem i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wkładamy do piekarnika na około 35 minut.
  7. Po upieczeniu możemy posypać cukinie czarnymi oliwkami.
Men Magazine

Men Magazine