Przyjęcia najczęściej wiążą się w naszym kraju z obecnością alkoholu na stole. Na niektóre okazje nie wypada jednak podać zaproszonym gościom piwa czy wódki. Doniosłość spotkania podkreślamy więc szlachetniejszymi trunkami. Sprawdź, jakie wino podać na eleganckiej imprezie – czerwone, białe czy różowe?
Niektóre okazje mają doniosły charakter i wymagają odpowiedniej oprawy, również w zakresie serwowanych na niej trunków. Pierwszym skojarzeniem z tymi bardziej dystyngowanymi alkoholami jest oczywiście wino. Nie każdy z nas wie jednak, jak dopasować je do serwowanych potraw i okoliczności. Oto wskazówki, jakie wino podać na imprezie, aby nie popełnić gafy przy stole.
Charakter imprezy
Od doniosłości okazji zależeć będzie wiele rzeczy. Wpłynie to bowiem nie tylko na samo menu, wystrój czy obowiązujący gości strój, ale także na alkohole podawane na naszym przyjęciu. Eleganckich obiadów i kolacji nie wyobrażamy sobie bez wina. Ono bowiem świetnie podkreśla smak potraw i wydobywa ich wszystkie aromaty. Zgłębiając się w tematykę rodzajów win czerwonych, białych i różowych, natrafimy na takie określenia jak ciało, kwasowość, słodycz i taniczność. Są to cechy tych trunków, które pozwolą nam przewidzieć jego smak i dzięki temu lepiej dopasować konkretne gatunki do planowanych przez nas dań. Nie musimy jednak być specjalistami, aby wiedzieć, co nam smakuje. Istnieją także pewne podstawowe zasady łączenia wina z potrawami, które pozwolą nam z łatwością wybrać odpowiednie dla naszej imprezy butelki.
Kwestia menu
Od tego, co konkretnie planujemy podać naszym gościom do jedzenia, zależeć będzie wybór nie tylko koloru wina, ale także jego gatunku czy szczepu. Nie bez znaczenia jest także to, czy postanowimy kupić wina wytrawne, półwytrawne, półsłodkie czy słodkie. Generalna zasada mówi, że wina wytrawne łączymy z wytrawnymi potrawami, słodkie ze słodkimi. Nie jest to jednak jedyna obowiązująca prawidłowość. Często bowiem możemy spotkać się ze wskazówkami, że wagę trunku dostosowujemy do wagi potrawy, czyli intensywne w smaku dania zestawiamy z mocną wagą wina, a te delikatniejsze i lekkie serwujemy z trunkiem o zbalansowanej w intensywności wadze. Wino powinniśmy także dobierać do dominującego w danej potrawie składnika, np. czekolada, szparagi. Nie podajemy go natomiast do dań zawierających w sobie ocet.
Jaki rodzaj wina pasuje do konkretnego posiłku?
Wybierając wino, które najlepiej ma pasować do serwowanych przez nas dań, warto trzymać się sprawdzonych zasad, którymi kierowali się także nasi rodzice. Dzięki temu bez problemu unikniemy faux pas, nawet na bardziej eleganckim spotkaniu. Oto wskazówki, jak łączyć wino z potrawami:
- wino czerwone podajemy najczęściej do czerwonego mięsa i ciężkich, obfitych w tłuszcz potraw. Pasować będzie zarówno do wołowiny, wieprzowiny, jak i dziczyzny.
- wino białe zestawiamy z drobiem, owocami morza, serami, wędlinami, cielęciną i makaronami, ale świetnie współgra również z zupami. Można podać je także do deseru – w tym przypadku wybieramy jednak wina półsłodkie lub słodkie.
- wino różowe podajemy nie tylko do deserów. Doskonale czuje się bowiem także w towarzystwie delikatnych serów, pikantnego drobiu i dań z ryb, także tych wędzonych. Wystarczy wybrać butelkę wina wytrawnego lub półwytrawnego, zamiast najczęściej kojarzonego z różem słodkiego smaku.
- szampan to z kolei dobre rozwiązanie, gdy brakuje nam pewności w zakresie doboru odpowiedniego na nasze spotkanie wina. Białe musujące wina i szampany możemy bowiem podawać w ciemno, praktycznie do każdej potrawy. Niezależnie od tego, czy mówimy o przystawce, daniu głównym czy deserze.
Jakie wino podać na imprezie?
Jeśli naszym zamiarem jest wyłącznie picie smacznego wina, a nie dopasowywanie go do menu imprezy, to nasze pole możliwości jest ogromne. W sklepach znajdziemy bowiem wiele gatunków, które zachwycają swoim aromatem. Obecnie nie są to wcale tak drogie trunki, jak można by zakładać. Bardzo dobre wina znajdziemy dziś w korzystnej cenie nawet w najpopularniejszych supermarketach. Mając jednak w zamyśle podkreślenie doniosłości obiadu czy kolacji, spróbujmy dobierać wina do serwowanych przez nas dań. Pomoże nam w tym sprawdzona ściąga, dzięki której bez problemu kupimy pasujące do naszego menu alkohole. Możemy jednak także podawać na naszej imprezie wyłącznie szampana lub musujące białe wino i nie będzie to żadnym błędem.
Dobór odpowiedniego wina na przyjęcie może wydawać się skomplikowany. Na szczęście jest to tylko pozorny problem. Korzystając ze standardów znanych już od lat, jesteśmy w stanie uniknąć gafy przy stole. Zarówno podczas eleganckiej i dystyngowanej imprezy, jak i takiej o bardziej swobodnym charakterze. Najważniejsze to pamiętać, że wino ma podkreślać smak potraw, a nie je dominować, dlatego to właśnie menu będzie miało decydujący wpływ na nasz wybór. A jeśli nie jesteśmy pewni, co zrobić, to postawmy na szampana. Uznaje się go za tak uniwersalny trunek, że pasuje w zasadzie do każdej potrawy i deseru.