Prosty do wykonania, a do tego przepyszny przepis? Karkówka w sosie własnym, która skradnie serca wielu osób.
Koniecznie przygotuj to danie dla swojej ukochanej. Gwarantujemy Ci, że skradniesz jej serce! Karkówka w sosie własnym to jest to!
Składniki:
- 500 g karkówki wieprzowej,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 liść laurowy,
- woda,
- mąka pszenna,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Potnij karkówkę w plastry o grubości 2 cm, przypraw solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące pszennej,
- następnie na głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oleju, a potem podsmaż kawałki karkówki na złoty kolor,
- cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, a następnie podsmaż je z odrobiną oleju na małej patelni aż cebula się zeszkli,
- następnie do karkówki dodaj podsmażoną cebulę i czosnek, dodaj pozostałe przyprawy i wlej 400 ml wody,
- całość duś na wolnym ogniu przez około 40 minut,
- wyłóż danie na talerze i delektuj się przepysznym jedzeniem.
Karkówka w sosie własnym – porady:
W razie potrzeby możesz po duszeniu zagęścić sos mąką lub odrobiną śmietany. Przygotowana w ten sposób karkówka idealnie będzie komponować się z młodymi ziemniaczkami i surówką z modrej kapusty. Jeśli jednak nie jesteś fanem ziemniaki, to zamiast nich możesz podać również karkówkę z kopytkami albo kluskami śląskimi.