Zdarza się, że w ciągu dnia nie mamy pomysłu na to, co można byłoby zjeść na drugie śniadanie. Zwłaszcza w okresie letnim! Kręcimy nosem na samą myśl o kanapkach. A co powiesz na koktajl truskawkowy? Jest bardzo pożywny, sycący, a przede wszystkim – przepyszny! I idealny na upalne letnie dni!
Składniki:
- 120 g mrożonych truskawek,
- 1 banan,
- 1 kopiasta łyżeczka masła orzechowego,
- 400 g kefiru,
- opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu.
Przygotowanie:
- Truskawki, banan, masło orzechowe, 3/4 kefiru i ewentualnie miód przekładamy do blendera i całość blendujemy.
- Następnie sprawdzamy czy blender poradził sobie z rozdrobnieniem większych mrożonych truskawek. Jeśli nie, to blendujemy dalej aż do uzyskania jednolitej masy. Na sam koniec dodajemy resztę kefiru i ostatni raz blendujemy do połączenia się składników.
- Koktajl przelewamy do szklanek i pijemy ze smakiem!
I koktajl truskawkowy gotowy! Pamiętaj, że zwiększając ilość składników możesz koktajl wykorzystać na inne okazje. Idealnie sprawdzi się podczas rodzinnych imprez, zwłaszcza takich, na których są dzieci.