Szybkość i prostota to cechy, które z pewnością zachęcą niejednego amatora gotowania do tego, by spróbować swoich sił w tym fachu. Jednogarnkowość i przede wszystkim gwarancja niepowtarzanego smaku to atuty takich rozwiązań. W związku z tym propozycją na dziś będzie, kurczak po koreańsku, czyli orientalna propozycja na każdy dzień!
Niech na Twoim stole zagości dzisiaj kurczak po koreańsku!
KURCZAK PO KOREAŃSKU – SKŁADNIKI:
– 400 gramów polędwicy z kurczaka
– 100 gramów ryżu
– 1 jajko
– 100 mililitrów oleju
– 40 gramów mąki pszennej
– 40 mililitrów jasnego sosu sojowego
– 15 mililitrów słodkiego sosu chili
– 15 mililitrów octu ryżowego
– 20 mililitrów soku z limonki lub cytryny
– łyżka miodu
– 1 cebula czerwona
– 3 ząbki czosnku
– przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, biały sezam, suszony czosnek i świeży szczypiorek
PRZYGOTOWNIE:
1.Rozpoczynamy od przygotowania mięsa, które dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Następnie doprawiamy je solą i pieprzem. Szykujemy w oddzielnych miskach kolejno, roztrzepane jajko i mąkę wymieszaną z słodką papryką i suszonym czosnkiem. Panierujemy całość i przekładamy do suchego naczynia.
2.Rozgrzewamy w woku olej i międzyczasie przygotowujemy nasz sos. Mieszamy kolejno, sos sojowy, ocet ryżowy, słodki sos chili, sok z limonki i łyżkę miodu. Całość dokładnie mieszamy i odkładamy na chwilę. Po rozgrzaniu oleju, podsmażamy na nim pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy kurczaka i smażymy do momentu zrumienienia się panierki.
3.Wyciągamy kurczaka i odlewamy połowę oleju. Po tej czynności dodajemy nasz sos a także odsączonego na ręczniku papierowym kurczaka i smażymy przez kolejne 5 minut.
4.Całość podajemy z ugotowanym ryżem, posypaną sezamem i szczypiorkiem. Kurczak po koreańsku jest już gotowy!