Kiedy jesteśmy zabiegani, to chętniej robimy potrawy jednogarnkowe. Wystarczy tylko pokroić składniki, niektóre podsmażyć, niektóre podgotować i sycące danie gotowe! I takie właśnie jest leczo z kiełbasą i cukinią. Jest to idealny pomysł na obiad dla osób, które gotują raz na kilka dni. Leczo można bez problemu podgrzewać i za każdym razem będzie smakowało wyśmienicie!
SKŁADNIKI:
- 1500 g papryk czerwonych i żółtych,
- 800 g kiełbasy podwawelskiej,
- 4 puszki krojonych pomidorów,
- 2 duże cukinie,
- 3 średnie cebule,
- olej do smażenia,
- 2 łyżeczki cukru,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kurkuma.
PRZYGOTOWANIE:
- Na początku wyciągamy durszlak i wkładamy go do miski. Następnie otwieramy puszki z pomidorami i ich zawartość przerzucamy na durszlak, aby odcedzić krojone pomidory z nadmiaru soku pomidorowego. Soku nie wyrzucamy, tylko wykorzystamy go na późniejszym etapie gotowania.
- Następnie kroimy kiełbasę w ćwiartki i półksiężyce, a potem podsmażamy na patelni bez dodawania tłuszczu. Po podsmażeniu kiełbasy kroimy papryki, cukinie i cebule w kostkę.
- Do dużego garnka wlewamy olej i podsmażamy cebulę z dodatkiem soli. Po chwili do garna wrzucamy papryki i cukinie oraz dodajemy około 8 łyżek wody, aby warzywa nie przywarły do garnka. Całość gotujemy przez około 5 minut.
- Następnie do garnka dodaję odcedzone pomidory oraz wlewam około 1/3 soku pomidorowego. Pozostałego soku nie wyrzucamy. Zdarza się, że podczas gotowania woda wyparowuje i w takim wypadku dodajemy właśnie ten sok pomidorowy. Całość gotujemy przez około 15 minut.
- Po tym czasie do garnka dodajemy podsmażoną kiełbasę i całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, kurkumą, cukrem, papryką słodką oraz ostrą. Po przyprawieniu całość gotujemy jeszcze przez około 5 minut. I leczo z kiełbasą i cukinią gotowe!