Jeśli nie macie pomysłu na pożywny obiad, a zjedlibyście coś ciekawego, to świetnie trafiliście. Przedstawiamy pyszne medaliony z indyka, podane z pieczonymi ziemniaczkami i sosem koperkowym.
SKŁADNIKI:
Medaliony z indyka
– 450 g polędwicy/piersi z indyka
– 150 g sera feta
– czerwona cebula i
– 5 pomidorów suszonych
– 1/2 brokuła
– 3 jajka
– 30 g bułki tartej
– przyprawy, sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka słodka
Ziemniaki
– 1kg ziemniaków
– 30g oliwy
– 4 ząbki czosnku
– przyprawy, tymianek, papryka słodka, papryka wędzona, chilli, sól
Sos koperkowy
– 4 łyżki majonezu
– jogurt naturalny typu greckiego
– koperek
– sól
PRZYGOTOWANIE:
- Zaczynamy od ugotowania brokuła. Następnie, kroimy go na drobne kawałki. Podobnie postępujemy z serem fetą, pomidorami suszonymi, cebulą i indykiem (mięso musi zostać posiekane w podobny sposób jak na tatar). Całość przekładamy do miski, dodajemy przyprawy i bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie odkładamy to na moment, aby wszystko przeszło dobrze smakiem.
- Myjemy ziemniaki i ich nie obieramy. Kroimy na pół i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Przygotowujemy marynatę. Mieszamy oliwę z czosnkiem i przyprawami. Odsączamy wodę z ziemniaków, energicznie potrząsamy nimi w garnku, dodajemy marynatę i dokładnie mieszamy. Całość przekładamy na papier do pieczenia.
- Formujemy okrągłe płaskie kotlety i wykładamy razem z ziemniakami na papierze do pieczenia. Całość trzymamy w piekarniku przez ok. 25 minut w 200 stopniach. Medaliony przekładamy na drugą stronę podczas pieczenia po upływie ok. 12 minut.
- Na koniec przygotowujemy nasz sos koperkowy. W misce mieszamy majonez z jogurtem, z dodatkiem koperku i przypraw.
Smacznego!