Mięsna kofta

Facet i kuchnia

Mięsna kofta

Sezon grillowy trwa w najlepsze, dlatego jak na prawdziwego mężczyznę przystało, warto zaskoczyć gości wyjątkowymi smakami. Jakby nie było, podczas takich spotkań dominują mięsne smaki, dlatego i my nie będziemy gorsi. Oto, mięsna kofta, podawana na podpłomyku z sosem miętowo-koperkowym!

Poznaj przepis na przepyszne danie – mięsna kofta!

Składniki:

– 600 gramów mięsa wołowo-wieprzowego
– 300 gramów papryki czerwonej
– 300 gramów mąki pszennej
– 100 mililitrów wody
– 30 gramów bułki tartej
– 100 gramów jogurtu typu skyr lub kvarg
– 40 gramów majonezu
– 1 czerwona cebula
– 3 ząbki czosnku
– 2 jajka
– sól, pieprz, kmin rzymski, papryka słodka, kolendra i pietruszka oraz kilka listków mięty i koperek

Przygotowanie:

  1. Kroimy w drobną kostkę kolejno, paprykę, cebulę, a także czosnek. Przekładamy całość do miski, gdzie umieszczamy mięso wraz z jajkiem i bułką tartą. Następnie wszystko dokładnie mieszamy dodając, szczyptę soli, i pieprzu oraz łyżeczkę papryki słodkiej, pół łyżeczki kminu rzymskiego, a także łyżeczkę zmielonej w moździerzy kolendry i pietruszki.
  2. Następnie przygotowaną masę odkładamy na około 30 minut do lodówki. W tym czasie rozpalamy grilla i zabieramy się za przygotowanie podpłomyków i sosu.
  3. Do naczynia wlewamy wodę, dodajemy około 5 gramów soli, a następnie wsypujemy stopniowo mąkę dokładnie mieszając, tak by uzyskać jednolitą masę. Ciasto odkładamy na moment i zabieramy się za wykonanie sosu.
  4. W miseczce umieszczamy jogurt, majonez, a także drobno posiekaną mięte oraz koperek. Następnie solimy do smaku i odstawiamy nasz sos do lodówki.
  5. Gdy grill już nabierze odpowiedniej temperatury, formujemy nasze kofty. W tym celu bierzemy, patyczki do szaszłyków, które wcześniej namaczamy w wodzie po to by się nie spaliły, zaś jeśli mamy specjalne szpikulce to oszczędzamy sobie zachodu z przygotowaniem tych jednorazowych. Z masy mięsnej, robimy małą kulę, przekuwamy patyczkiem lub szpikulcem i wydłużamy ją na nim. Tak postępujemy z pozostałą masą.
  6. Grillujemy całość na średnim ogniu tak by całość dokładnie się usmażyła. Podczas gdy kofty się robią zabieramy się za podpłomyki. Dzielimy ciasto na 5 kulek i dokładnie je wałkujemy. Pieczemy je na suchej rozgrzanej patelni, do momentu uzyskania jednolitych placów.
  7. Całość podajemy na podpłomykach z sosem.

SMACZNEGO!

Men Magazine

Men Magazine