Souvlaki z kurczaka podane na picie

Souvlaki z kurczaka podane na picie

Facet i kuchnia

Souvlaki z kurczaka podane na picie

Wakacje za granicą, to świetna okazja do zwiedzenia nowych miejsc. Każdy z nas jednak, prócz walorów estetycznych pragnie spróbować tamtejszej kuchni. Wybierając się do Grecji czeka nas ogrom wrażeń związanych z lokalną kuchnią. Niemniej nie mając sposobności spróbowania tego na miejscu, możecie sami przygotować tamtejsze przysmaki. Przed wami, popularne Souvlaki z kurczaka podane na picie!

Poznaj przepis na Souvlaki z kurczaka!

SKŁADNIKI:

-500 gramów kurczaka
-300 gramów jogurtu greckiego
-300 gramów pomidorów
-30 gramów miodu
-300 gramów mąki pszennej
-30 gramów oliwy
-cebula czerwona
-zielony ogórek
-cytryna
-natka pietruszki i szczypiorku
-8 listków sałaty
-2 ząbki czosnku
-przyprawy: sól, pieprz, oregano, kmin rzymski, tymianek

PRZYGOTOWNIE:

1.Na początku przygotowujemy naszego kurczaka. Myjemy dokładnie mięso, a potem kroimy w drobne paski. Następnie w miseczce robimy marynatę. Przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy 15 gramów oliwy, szczyptę soli, pieprzu, a także kminu rzymskiego. Do całości dolewamy, 20 gramów miodu, sok z połowy cytryny a także drobno posiekaną pietruszkę. Całość dokładnie mieszamy z pokrojonym kurczakiem. Umieszczamy w lodówce na około 45 minut do zamarynowania.

2.W czasie gdy mięso nabiera smaku, zabieramy się za sos i placki pity. Do niewielkiej miseczki przekładamy, jogurt, pozostały miód, łyżkę soku z cytryny i drobno posiekanego ogórka. Doprawiamy szczyptą soli i tymianku. Dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki.

3.Do przygotowania pit bierzemy miskę, w której umieszczamy mąkę, 130 mililitrów wody i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wyrabiamy przez ok 4-5 minut i dzielimy na 5 równych kulek. Podsypujemy mąką i dokładnie rozwałkowujemy do uzyskania okrągłego placka.

4.W międzyczasie wyciągamy nasze mięso i nadziewamy je na patyczki bądź szpikulce. Grillujemy z każdej strony przez około 10 minut, tak by mięso się nie przypaliło. Podczas gdy wszystko się smaży, kroimy pozostałe warzywa.

5.Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżeczkę oliwy i równomiernie rozprowadzamy. Przekładamy nasze placki i smażymy po minucie z każdej strony.

6.Gdy mięso i placki są już gotowe. Całość składamy w jeden element, umieszczając kolejno, sos, liść sałaty, mięso i warzywa.

SMACZNEGO!

Men Magazine

Men Magazine