Boisz się, że Twoje ulubione szaszłyki możesz jeść tylko podczas letniego grilla? Już nie musisz! Poznaj przepis na szaszłyki z kurczakiem i warzywami, które zrobisz w domu. Potrzebujesz jedynie… piekarnika! Jeśli na Twoim kuchennym wyposażeniu znajduje się patelnia grillowa, to również ją możesz wykorzystać do przygotowania tego dania!
Składniki:
- 600 g piersi z kurczaka,
- 2 cukinie,
- 3 cebule,
- 2 czerwone papryki,
- 2 żółte papryki,
- kilka sztuk ogórków kiszonych,
- sól, pieprz, kurkuma, bazylia, oregano.
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.
- Patyczki do nadziewania moczymy przez chwilę w wodzie, aby składniki szaszłyków bez problemów schodziły z patyka.
- Piersi z kurczaka kroimy w grubszą kostkę, a następnie przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, bazylią oraz oregano.
- Papryki kroimy w kostkę, cukinie oraz ogórki w plasterki, a cebule w piórka.
- Nadziewamy warzywa i kurczaka na patyczki. Polecamy, aby zaczynać oraz kończyć nadziewanie od papryk, a resztę nadziewać w dowolnej konfiguracji.
- Nadziane szaszłyki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.