Święta Wielkanocne to szczególny czas, spotykamy się wówczas w rodzinnym gronie. Najczęściej ma to miejsce przy suto zastawionym stole. Tradycja zawiera w sobie wiele oryginalnych przepisów, jednakże kilka z nich jest swego rodzaju obowiązkiem do wykonania. Wielkanocny żurek! Poznaj prosty przepis.
Jak wykonać Wielkanocny żurek?
Co będziemy potrzebowali do przygotowania naszego żurku?
– 450 g kości, żeberek lub wędzonego boczku
– ok. 1,5 l bulionu warzywnego
– 600 g nieparzonej białej kiełbasy
– 500 ml zakwasu (może być z butelki)
– 2 ząbki czosnku
– 150 ml śmietanki 30%
– przyprawy: sól, pieprz, majeranek
Dodatkowo:
– okrągłe bochenki chleba, chrzan i 4 ugotowane na twardo jajka
*Składniki wystarczają na ok 4 porcje dania
PRZYGOTOWNIE:
- Gotujemy bulion z dodatkiem posiekanych żeberek lub kości. Robimy to przez ok. 20 minut na średnim ogniu.
- Następnie dodajemy biała kiełbasę, gotujemy dalej. Jednak tym razem na małym ogniu ponownie przez ok. 20 minut.
- Do gotujących się składników dodajemy zakwas, a następnie podgotowujemy wszystko przez ok. 10 minut. Następnie prażymy czosnek na suchej rozgrzanej patelni, dodajemy go do zupy razem z majerankiem, solą i pieprzem. Całość trzymamy na małym ogniu przez ok. 20 minut.
- Następnie wyłączamy ogień i dodajemy śmietankę. Pamiętajmy, aby podczas wlewania jej delikatnie mieszać całość.
- Następnie ugotowaną w zupie kiełbasę, można wyciągnąć, pokroić i z powrotem umieścić w garnku.
- Przed podaniem wydrążamy środek chleba, a następnie wkładamy pokrojone na ćwiartki jajko i zalewamy zupą. Całość można wzbogacić łyżką chrzanu.
Smacznego!