Wielkanocny żurek

Facet i kuchnia

Wielkanocny żurek

Święta Wielkanocne to szczególny czas, spotykamy się wówczas w rodzinnym gronie. Najczęściej ma to miejsce przy suto zastawionym stole. Tradycja zawiera w sobie wiele oryginalnych przepisów, jednakże kilka z nich jest swego rodzaju obowiązkiem do wykonania. Wielkanocny żurek! Poznaj prosty przepis.

Jak wykonać Wielkanocny żurek?

Co będziemy potrzebowali do przygotowania naszego żurku?

– 450 g kości, żeberek lub wędzonego boczku
– ok. 1,5 l bulionu warzywnego
– 600 g nieparzonej białej kiełbasy
– 500 ml zakwasu (może być z butelki)
– 2 ząbki czosnku
– 150 ml śmietanki 30%
– przyprawy: sól, pieprz, majeranek

Dodatkowo:
– okrągłe bochenki chleba, chrzan  i 4 ugotowane na twardo jajka
*Składniki wystarczają na ok 4 porcje dania

PRZYGOTOWNIE:

  1. Gotujemy bulion z dodatkiem posiekanych żeberek lub kości. Robimy to przez ok. 20 minut na średnim ogniu.
  2. Następnie dodajemy biała kiełbasę, gotujemy dalej. Jednak tym razem na małym ogniu ponownie przez ok. 20 minut.
  3. Do gotujących się składników dodajemy zakwas, a następnie podgotowujemy wszystko przez ok. 10 minut. Następnie prażymy czosnek na suchej rozgrzanej patelni, dodajemy go do zupy razem z majerankiem, solą i pieprzem. Całość trzymamy na małym ogniu przez ok. 20 minut.
  4. Następnie wyłączamy ogień i dodajemy śmietankę. Pamiętajmy, aby podczas wlewania jej delikatnie mieszać całość.
  5. Następnie ugotowaną w zupie kiełbasę, można wyciągnąć, pokroić i z powrotem umieścić w garnku.
  6. Przed podaniem wydrążamy środek chleba, a następnie wkładamy pokrojone na ćwiartki jajko i zalewamy zupą. Całość można wzbogacić łyżką chrzanu.

Smacznego!

Men Magazine

Men Magazine