Jak zadbać o swoją odporność?

Dbaj o siebie, Sport

Jak zadbać o swoją odporność?

Wraz z końcem lata zwiększa się nasza zapadalność na różnego rodzaju infekcje, które potrafią zatrzymać nas w łóżku nawet na kilka dni. Aby nie dać się chorobom i pozostać w dobrym zdrowiu, warto zacząć wzmacniać organizm już teraz. Sprawdź, jak zadbać o swoją odporność przed nadejściem jesieni.

Specjaliści nie od dziś alarmują, że nasza odporność bierze się przede wszystkim z brzucha i ogromny wpływ mają na nią codzienne nawyki. Zdrowa dieta, umiarkowany ruch oraz dobry sen są więc podstawą prawidłowego funkcjonowania naszego układu immunologicznego. Oto domowe sposoby na to, jak zadbać o swoją odporność nie tylko teraz, ale także przez cały rok.

REGULARNA AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA

Ruch jest sposobem na zachowanie zdrowia do późnej starości. Stanowi profilaktykę wielu chorób, takich jak cukrzyca, otyłość, choroby układu krążenia czy depresja. Umiarkowany, ale regularny wysiłek zadba więc o naszą dobrą kondycję fizyczną i psychiczną. Dzięki temu zyska także nasza odporność, ponieważ silny organizm lepiej radzi sobie z walką z różnymi drobnoustrojami chorobotwórczymi oraz zmiennymi warunkami pogodowymi, z którymi jesienią mamy częsty kontakt.

PRZEBYWANIE NA ŚWIEŻYM POWIETRZU

Zażywanie świeżego powietrza w formie spacerów, jazdy na rowerze czy chodzenia z kijkami do nordic walking świetnie stymuluje nasz układ odpornościowy, a także sprzyja oczyszczaniu się górnych dróg oddechowych. Pozwala to oczyścić się z zarazków górnym drogom oddechowym. A to właśnie w naszym nosie, gardle i krtani gromadzą się wirusy i bakterie, gotowe do wywołania przeziębienia czy grypy.

WIETRZENIE POMIESZCZEŃ

Pomimo niższych temperatur powietrza na dworze, nie powinniśmy zaprzestawać otwierania okien w naszym domu czy biurze. Również spanie w nocy przy otwartym oknie jest wskazane jak najdłużej, ponieważ w takich warunkach śpimy lepiej, a nasze ciało dostaje sygnał do przestawienia się z trybu letniego na zimowy. Nie warto więc rozkręcać grzejników na maxa wraz z nadejściem jesieni. Suche powietrze spowodowane ogrzewaniem to dodatkowy czynnik, przez który o tej porze roku chorujemy częściej.

DOBRY SEN TO PODSTAWA

Niewielu z nas jest świadomych, jak wiele zależy od jakości i długości naszego snu w ciągu doby. Badania naukowe potwierdzają, że odpowiedni wypoczynek nocny ma kluczowy wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu na wielu polach. Nie inaczej jest z systemem odpornościowym, dlatego zwłaszcza w okresie przejściowym, nie zarywajmy nocek przy filmach czy książkach. Lepiej poświęcić dodatkowe godziny na dłuższy sen, który przygotuje nas na kontakt z większą ilością zakazów. Przemęczony i słaby organizm jest bowiem bardziej podatny na ataki.

RÓŻNORODNA DIETA BOGATA W WITAMINY I MINERAŁY

Prawidłowa dieta zapewni naszemu ciału dostęp do wszelkich składników odżywczych, których potrzebuje do sprawnego działania. Przygotowywane przez nas jesienią posiłki powinny więc być urozmaicone, odpowiednio zbilansowane, ale przede wszystkim stanowić źródło witamin i minerałów, które naturalnie wspierają odporność. Należą do nich przede wszystkim: witamina C, D i kwasy omega-3. Znajdziemy je w wielu produktach spożywczych, a także świeżych warzywach i owocach. W swojej kuchni warto sięgać zwłaszcza po uprawy sezonowe, które w czasie zbiorów mają najwięcej wartości odżywczych i najlepszy smak.

KISZONKI I NATURALNE PROBIOTYKI

Domowym sposobem na odporność przez cały rok są kiszonki oraz inne potrawy czy produkty, które nazywa się naturalnymi probiotykami. Kiszone warzywa i owoce są cennym źródłem witamin, przeciwutleniaczy i neutralizatorów wolnych rodników. Wspierają działanie układu trawiennego, nerwowego i odpornościowego. Zwiększają przyswajanie żelaza i wapnia oraz regulują poziom cukru i cholesterolu we krwi. Natomiast naturalne probiotyki to doskonałe źródło bakterii kwasu mlekowego, które wzmacniają układ immunologiczny oraz uszczelniają ściany jelit, dbając o ich prawidłową mikroflorę. W naszej diecie nie może więc zabraknąć ani kiszonek, ani nabiału, takiego jak jogurty, kefiry czy kwaśne mleko.

PRODUKTY WSPIERAJĄCE ODPORNOŚĆ:

  • źródła witaminy C: papryka, natka pietruszki, czarna porzeczka, cytryna, kiwi, szpinak, brukselka, jarmuż, pomarańcze, grejpfrut, poziomki
  • źródła witaminy D: oleje roślinne, jajka, grzyby Shiitake, łosoś, makrela, dorsz, śledź, sardynki
  • zawierające kwasy omega-3: algi, orzechy włoskie, olej lniany, ryby (np. łosoś, sardynka, makrela, śledź)
  • zioła na odporność: jeżówka purpurowa, czarny bez, acerola, lipa, pokrzywa, mniszek lekarski
  • produkty o działaniu bakteriobójczym: czosnek, cebula, miód, imbir

Budowanie swojej odporności to nie zadanie na kilka tygodni, ponieważ wpływ na pracę układu odpornościowego ma wiele czynników. Często nasze niezdrowe nawyki i niehigieniczny tryb życia powodują, że jesteśmy bardzo podatni na różnego rodzaju infekcje. Zwłaszcza przed jesienią i zimą powinniśmy więc dołożyć wszelkich starań, aby dobrze przygotować nasz organizm na wzmożony kontakt z wirusami i bakteriami oraz maksymalnie wesprzeć go w tym od środka.

Men Magazine

Men Magazine