Walentynkowa kolacja powinna być wyjątkowa. W Polsce znajdziemy na szczęście mnóstwo restauracji, które warto odwiedzić. Niebanalne menu, zachwycający wystrój i niezwykły klimat przyciągają każdego roku wielu miłośników dobrego jedzenia. Sprawdź 5 polecanych restauracji na walentynki.
Większość par świętuje Walentynki romantyczną lub elegancką kolacją. Niezwykłe jedzenie, dobre wino i nastrojowe wnętrze to to, czego najczęściej szukamy. Sprawdź naszą listę najciekawszych restauracji w Polsce, aby zdążyć zrobić rezerwację przed 14 lutego.
DARK RESTAURANT – POZNAŃ
To wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie naszego kraju, które koniecznie trzeba odwiedzić. Chociaż raz w życiu, aby doświadczyć czegoś niezwykłego. DARK RESTAURANT® posiada bowiem wyłączność na organizowanie kolacji w całkowitej ciemności. I to na terenie całej Unii Europejskiej. Za sprawą patentu, który chroni nie tylko nazwę, ale i formułę lokalu. Za menu odpowiada szef kuchni Radosław Nejman, którego kuchnia to połączenie smaków z całego świata, potraw regionalnych oraz tajemnic i sztuczek kuchni molekularnej.
Kolacja w Dark Restaurant to ponadprzeciętne wydarzenie z pogranicza performance’u. Przed wejściem na salę, goście spotykają się z kelnerami w specjalnym pokoju, w którym omawiają swoje gusta kulinarne, ulubione i znienawidzone smaki oraz alergie pokarmowe. Na tej podstawie zostanie stworzone menu dostosowane do naszych potrzeb i oczekiwań. Nie dowiemy się tego, co znajduje się na naszym talerzu, aż do zakończenia kolacji. Wtedy to sam szef przyjdzie zapytać nas o wrażenia i opinię oraz zdradzi wszystkie sekrety.
Gdy w ciemności nasz wzrok nie dominuje nad pozostałymi zmysłami, wyostrzają się smak, węch, dotyk i słuch. Jedzenie palcami nabiera całkowicie innego charakteru i staje się wręcz intymnym doświadczeniem. Przy stoliku spędzimy od 90 do 120 minut i możemy wybrać jedną z interesujących nas opcji na ten wieczór.
Mood Food – 120 zł
Zestaw składa się z przystawki, dania głównego i deseru. Na talerzu możemy spodziewać się składników, które mają podnieść nasz poziom endorfin, elementy kuchni regionalnej i molekularnej.
Bizarre Food – 120 zł
To potrawy z niecodziennych, zaskakujących i wyjątkowych składników. W zestawie znajdziemy przystawkę, danie główne i deser.
Menu Degustation – 150 zł
Najlepsze dania szefa kuchni, które przez lata zachwyciły wielu miłośników dobrego jedzenia. Zestaw składa się z 2 małych przystawek, 2 małych dań głównych i 1 deseru.
Super Food – 190 zł
Produkty regionalne z bio upraw, wyselekcjonowane składniki o znikomym śladzie węglowym. Potrawy, które wzmocnią nasz organizm, a wszystko to w zgodzie z naturą i z szacunkiem do środowiska. Zestaw: 2 przystawki, 2 dania główne, 1 deser.
Wine Pairing – 110 do 190 zł
W zależności od wybranej przez nas opcji, możemy skorzystać z wine pairingu, czyli 5 kieliszków wina dobranego do każdej potrawy przez samego szefa kuchni.
BIAŁY KRÓLIK – GDYNIA
Wizyta w tej restauracji to uczta dla wszystkich naszych zmysłów. Wystrój każdej z trzech sal nawiązuje do baśniowego, magicznego świata. Można wyraźnie dostrzec inspirację płynącą z książki “Alicja w Krainie Czarów” Lewisa Carrolla. Bardzo eleganckie wnętrza, profesjonalna obsługa kelnerska i lokalizacja w Hotelu Quadrille wpływają na wyjątkowy klimat tego miejsca. Autorem menu jest utytułowany szef kuchni Marcin Popielarz – Chef Patron, finalista S.Pellegrino Young Chef 2018.
Specjalnością Białego Królika są potrawy przygotowywane z regionalnych produktów, naturalnych, świeżych i pełnowartościowych składników od wyselekcjonowanych dostawców i producentów. Na talerzu znajdziemy połączenie tradycyjnych smaków, wspomnień dzieciństwa i zaskakujących, współczesnych dodatków. Także przetwory pochodzenia roślinnego. Możemy zamówić dania z karty lub skorzystać z sezonowego menu degustacyjnego, również w wersji wegańskiej.
Menu degustacyjne ZIMA – 395 zł
- chleby własnego wypieku / prażynka gryczana z wędzonym masłem i kiszonym ogórkiem
- masło ze szczypiorem / masło karmelowe / olej rzepakowy z białym makiem i rodzynkami
- kiszony ryż z żuławskim jogurtem i kawiorem z pstrąga
- ogon wołowy w ketchupie z derenia
- śledź po żuławsku
- kaszubska bouillabaisse
- pigwowiec z pasternakiem
- kuropatwa z modrą kapustą, pietruszka z brązowym masłem
- czekolada white velvet z hibiskusem
- herbaciany candy bar
Menu degustacyjne wegańskie ZIMA – 395 zł
- chleby własnego wypieku / prażynka gryczana z wędzonym masłem i kiszonym ogórkiem
- wegańskie masło z wędzoną papryką z Piemontu / wegańskie masło karmelowe / olej rzepakowy z białym makiem i rodzynkami
- brukiew z fermentowaną kukurydzą
- lody z palonego bakłażana
- seler-ryba „po grecku”
- kapuśniak na wędzonych polskich grzybach shi-take
- pigwowiec z pasternakiem
- brukselka z wegańskim brązowym masłem i karmelizowanym czosnkiem
- phylo z słonym karmelem i rokitnikiem
- herbaciany candy bar
Wine pairing
Selekcja Sommeliera – 210 zł
Selekcja Coravin – 360 zł
ARCO BY PACO PEREZ – GDAŃSK
Restaurację prowadzi Paco Pérez, jeden z najbardziej utytułowanych szefów kuchni na świecie, którego lokale zostały nagrodzone dotychczas już 5 gwiazdkami Michelin. To pasjonat sztuki kulinarnej i prawdziwy wizjoner. Jego innowacyjne i kreatywne podejście do kuchni zaskakuje.
Serwowane potrawy nawiązują do kuchni śródziemnomorskiej oraz regionalnych i unikalnych składników. Arco znajduje się na 33. piętrze najwyższego budynku w Gdańsku – Olivia Business Centre. Z okien restauracji rozwija się więc zachwycający widok na panoramę miasta. Do wyboru gości są dwa menu degustacyjne z opcją wine pairingu.
ARCO DOŚWIADCZENIE – 460 pln
Wine pairing:
Sztuka degustacji – 5 kieliszków / 275 pln
Najbardziej wyjątkowe winnice świata – 5 kieliszków / 530 pln
ARCO FESTIWAL – 580 pln
Wine pairing:
Sztuka degustacji – 7 kieliszków / 385 pln
Najbardziej wyjątkowe winnice świata – 7 kieliszków / 650 pln
EPOKA – WARSZAWA
Znajduje się w budynku Hotelu Europejskiego, którego wnętrza wręcz emanują luksusem i najwyższą jakością. Również wystrój restauracji nawiązuje do klasycznej elegancji. To fine dining w nowoczesnym wydaniu. Możemy spodziewać się więc profesjonalnej obsługi i potraw, które zawładną naszymi kubkami smakowymi.
Szefem kuchni jest Marcin Przybysz, który czerpie swoje inspiracje z kultury skandynawskiej, anglosaskiej i śródziemnomorskiej. Tworzy kreatywne menu, sięgając do tradycji i nadając jej kompletnie nowego wymiaru. Współpracował z znanymi na całym świecie kucharzami, jak Massimo Bottura, Rasmus Kofoed, René Redzepi czy Franck Giovannini. Kolacja w tej restauracji to prawdziwa podróż po różnych epokach. Goście mogą posmakować potraw z wyjątkowego menu, które składa się z 15 lub 20 elementów.
15 przepisów – 440 zł
wine pairing – 270 zł
non-alcoholic pairing – 120 zł
20 przepisów – 490 zł
wine pairing – 350 zł
non-alcoholic pairing – 160 zł
LA MADDALENA – WROCŁAW
Ten lokal zbudowany został na jednej z odrzańskich wysp, dzięki czemu goście mogą cieszyć się podczas kolacji widokiem na rzekę oraz podziwiać imponujący gmach Uniwersytetu Wrocławskiego. Oszklony ogród zimowy zawieszony nad Odrą umożliwia obserwowanie pomostów i marin na nabrzeżu, co zapewnia niezwykle romantyczną atmosferę.
Szefem kuchni jest Paweł Kaszubski, który do tej pory już dwukrotnie został nagrodzony czapką Gault&Millau. Serwowane w La Maddalenie potrawy nawiązują nie tylko do kuchni świata, ale także potraw regionalnych. Możemy zamawiać dania z karty, również wegańskie, lub zdecydować się na menu degustacyjne i opcjonalny wine pairing.
Menu degustacyjne – 230 zł
Wine pairing – 120 zł
W naszym kraju nie brakuje miejsc, które warto odwiedzić chociaż jeden raz. Wiele wyjątkowych restauracji zasługuje na naszą uwagę, a ich niezwykły klimat lub niespotykane potrawy powodują, że rezerwacje trzeba w nich robić z dużym wyprzedzeniem. Wybierając jeden z polecanych przez nas lokali na Walentynki możesz liczyć na niezwykłe doznania, i to nie tylko kulinarne. To prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów.