Potrawa, która tradycyjnie składa się z gorącego ryżu, zimnej ryby oraz kolorowych warzyw i dodatków. Jej kompozycja sprawia, że na sam widok robisz się głodny. Składniki są układane w apetyczny i estetyczny sposób. Potrawa zyskała popularność na całym świecie i wiele modyfikacji. Poznaj naszą opcję z kurczakiem!
- 200 g ryżu do sushi lub ryżu jaśminowego
- 1 czerwona cebula
- 50 ml octu
- 50 ml wody
- 50 g cukru
- 4 filety z kurczaka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki curry w proszku
- 1 roztrzepane jajko
- ½ małej kapusty szpiczastej
- 2 awokado
- 200 g strąków edamame (obrane ziarna)
- puszka kukurydzy
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 limonka
Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Poczekać, aż nieco ostygnie, a następnie rozdzielić go na 4 miseczki.
Cebulę pokroić w piórka. Zagotować wodę, ocet i cukier, dodać pokrojoną cebulę i gotować przez minutę. Zdjąć z ognia i pozostawić cebulę w gorącej wodzie jeszcze na co najmniej 15 minut.
Rozbić filety z kurczaka do uzyskania równomiernych plastrów o grubości ok. 1 cm. Filety z kurczaka oprószyć z obu stron mąką oraz doprawić solą, pieprzem i curry. Filety obtoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie w tartej bułce. Kurczaka smażyć w oleju po 5 minut z każdej strony. Można usmażyć go także bez panierki, w pergaminie. Wyłożyć mięso na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu, a następnie pokroić w plastry.
Awokado pokroić w plastry. Pomidorki na pół.
Pomidorki, awokado, kukurydzę, zamarynowaną cebulkę i kurczaka wyłożyć na ryż. Podawać w towarzystwie bazylii i pokrojonej w ósemki limonki.