Bowl z kurczakiem – smaczna propozycja dla wymagających!

Bowl z kurczakiem – smaczna propozycja dla wymagających!

Potrawa, która tradycyjnie składa się z gorącego ryżu, zimnej ryby oraz kolorowych warzyw i dodatków. Jej kompozycja sprawia, że na sam widok robisz się głodny. Składniki są układane w apetyczny i estetyczny sposób. Potrawa zyskała popularność na całym świecie i wiele modyfikacji. Poznaj naszą opcję z kurczakiem!

  • 200 g ryżu do sushi lub ryżu jaśminowego
  • 1 czerwona cebula
  • 50 ml octu
  • 50 ml wody
  • 50 g cukru
  • 4 filety z kurczaka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 1 roztrzepane jajko
  • ½ małej kapusty szpiczastej
  • 2 awokado
  • 200 g strąków edamame (obrane ziarna)
  • puszka kukurydzy
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 limonka

Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Poczekać, aż nieco ostygnie, a następnie rozdzielić go na 4 miseczki.

Cebulę pokroić w piórka. Zagotować wodę, ocet i cukier, dodać pokrojoną cebulę i gotować przez minutę. Zdjąć z ognia i pozostawić cebulę w gorącej wodzie jeszcze na co najmniej 15 minut.

Rozbić filety z kurczaka do uzyskania równomiernych plastrów o grubości ok. 1 cm. Filety z kurczaka oprószyć z obu stron mąką oraz doprawić solą, pieprzem i curry. Filety obtoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie w tartej bułce. Kurczaka smażyć w oleju po 5 minut z każdej strony. Można usmażyć go także bez panierki, w pergaminie. Wyłożyć mięso na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu, a następnie pokroić w plastry. 

Awokado pokroić w plastry. Pomidorki na pół.

Pomidorki, awokado, kukurydzę, zamarynowaną cebulkę i kurczaka wyłożyć na ryż. Podawać w towarzystwie bazylii i pokrojonej w ósemki limonki.